Španski dnevnik As
0

Španija u strahu od BiH, Blaževića i Džeke

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako vode sa šest bodova prednosti u kvalifikacijama, Španci se i dalje osvrću i gledaju ko im prijeti. Po riječima njihovog selektora, najveća im je opasnost - BiH.

Vicente del Bosque i njegova Španija stoje izvanredno u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo jer vode s maksimalnih 15 bodova iz pet utakmica. Uprkos udobnoj poziciji, trener koji je zamijenio Luisa Aragonesa već duže vrijeme, a sada posebno glasno, upozorava da prijetnja dolazi iz Bosne i Hercegovine.

"Španija mora obratiti pažnju na Bosance. Oni će se boriti do kraja. Kalendar im je povoljan i moramo razmišljati i o najgorim pretpostavkama", rekao je nekadašnji trener Reala.

"Nas, Belgiju i Tursku čekaju gostovanja u Sarajevu, a BiH ima dva lagana gostovanja, u Armeniji i Estoniji. Na papiru, tjeraju nas da osvojimo 25 bodova", rekao je Del Bosque dnevniku As.

Razumije se, Španija nastoji biti pobjednik grupe, da izbjegne dodatne kvalifikacije između osam najboljih drugoplasiranih.

"Bosanci su starojugoslavenska škola. Disciplinirana momčad, s dobrim tjelesnim predispozicijama, organizirana u pozadini i vrlo brza prema naprijed. Imaju jako dobre igrače, kao što je Džeko", analizirao je Del Bosque.

Džeko, napadač Wolfsburga, skupio je 13 golova u Bundesligi te nadomješta Vedada Ibiševića, koji će dugo biti odsutan zbog puknuća ligamenata koljena. Upravo je Džeko najjače zadivio Paca Jimeneza, Del Bosqueovog promatrača u Bruxellesu, gdje je BiH svladala Belgiju s 2-4.

"Džeko je 'ubica'", kaže Jimenez.

As se pozabavio i Miroslavom Blaževićem, predstavivši njegovu karijeru u Dinamu i hrvatskoj reprezentaciji, naglasivši i određene političke aspekte Ćirinog života.

“Izrazio je bliskost Hrvatima što mu je priskrbilo etiketu izdajnika među svojim sunarodnjacima”, piše As, doživljavajući Blaževića Bosancem, Travničaninom.

“Prošlog juna samo je 100 ljudi otišlo na njegovu prvu utakmicu za kormilom BiH protiv Azerbejdžana, dok ih je 15.000 prisustvovalo prijateljskoj utakmici Mehe Kodre i njegovih pajdaša u Sarajevu”, nastavio je As opisivati teškoće s kojima se Blažević suočavao u usporedbi sa svojim prethodnikom, popularnim Kodrom.