Nogomet
0

Španija posljednji polufinalist

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Španije pobijedili su Paragvaj 1-0 na johanesburškom stadionu Ellis Park u posljednjoj četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Polufinalni dvoboj protiv Njemačke u Durbanu sljedeće srijede Španci su izborili četvrtom uzastopnom pobjedom, te drugom uzastopnom od 1-0, nakon Portugala u dvoboju osmine finala.

Zahvaliti na tome mogu svom i najboljem strijelcu turnira, novom Barceloninom pojačanju Davidu Villi, koji je zabio svoj peti od ukupno šest španskih golova na južnoafričkom Mundijalu.

Pogodio je u 83. minuti za gol odluke nakon što je prostor pred 16-ercem majstorski otvorio Andres Iniesta posluživši nadesno od sebe suigrača iz Barcelone Pedra Rodrigueza. Mladi, 23-godišnji napadač pogodio je desnu stativu gola paragvajskog golmana Villara, od koje se lopta odbila do Ville. Sjajni je 28-godišnji golgeter gađao lijevi Villarov ugao, a pogodio desni nakon što se lopta odbila od stative i liznula drugu.

Villa je do izražaja došao tek nakon što ga je Vicente del Bossque s lijevog krila gurnuo u vrh napada zamijenivši u 56. minuti ponovno neprepoznatljivog Fernanda Torresa veznjakom Cescom Fabregasom.

Samo tri minute kasnije u jednoj je kontri Villa majstorski iznudio 11-erac, kojeg je Xabi Alonso promašio iz drugoga, ponovljenog udarca. Odbranio mu je slab pokušaj golman Paragvajaca Villar, iako je nakon toga napravio još jedan kazneni udarac saplevši Fabregasa koji je dotrčao na loptu. Gvatemalski sudac Carlos Batres nije ponovno pokazao na bijelu tačku kao što je učinio prvi prvom, uspješnom udarcu Xabija Alonsa, kojeg je ponovio zbog preranog ulaska igrača obiju momčadi u 16-erac.

Drama se događala i prije toga: u 59. minuti pri jednom je prekidu španski stoper Gerard Pique rukama držao paragvajskog napadača Oscara Cardosa, te je Gvatemalac opravdano pokazao na bijelu tačku. Iker Casillas odbranio je udarac Cardosa u situaciji kada su Južnoamerikanci mogli povesti 1-0.

I nakon Villina gola obje su momčadi imale dvije velike prilike: u 89. je minuti Iker Casillas, nakon što nije uspio ukrotiti udarac Lucasa Barriosa iskosa s desne strane, skinuo zicer napadaču Manchester Cityja Roqueu Santa Cruzu, da bi u kontri Villar odbranio lijep udarac Ville.

Španci su se prvi put plasirali u polufinale Svjetskog prvenstva otkad se turnir igra s fazom po grupama i nokaut-fazom. Među četirima najboljim reprezentacijama su na kraju, i posljednji među njima, bili i 1950. godine na urugvajskom Mundijalu

Svjetsko nogometno prvestvo, četvrtfinale:

Španjolska – Paragvaj 1-0 (Villa 83)