Grupa C
91

FOTO+VIDEO / Španija i Italija remizirale rezultatom 1:1

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras je u prvoj utakmici grupe C na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini odigran susret između Španije i Italije s početkom u 18 sati. Susret je završen rezultatom 1:1.

Početak utakmice je obilježilo početno ispitivanje snaga. Prva prilika je zabilježena u 9. minuti. Španci su zaprijetili preko Silve. Minut kasnije je stvorena prilika i na drugoj strani, kada je pokušao Balotelli. Nakon toga je uslijedilo još nekoliko prilika. Silva je bio veoma opasan po Buffona, a Casillasu je zaprijetio Pirlo. Važno je napomenuti da je Španija zaigrala bez izrazitog špica.

Veliku priliku su Španci imali u 30. minuti kada je šutirao Iniesta, no njegov odličan udarac je sjajno odbranio Buffon. Četiri minute kasnije se Cassano izborio za priliku i šutirao, no Casillasu njegov udarac nije predstavljao problem. Igrala se 36. minuta kada se u prilici našao i Marchisio, no, gola nije bilo. U finišu prvog poluvremena su prilike imali Iniesta i Fabregas za Španiju te Motta za Italiju, ali su mreže i dalje mirovale. Mora se istaći da je Italija bila bolji protivnik. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Foto: AFP
Foto: AFP
Prvu priliku u nastavku utakmice su u 50. minuti imali Španci preko Fabregasa, no igrač Barcelone nije uspio pospremiti loptu u mrežu. Više sreće nisu imali ni Iniesta i Xavi. Igrala se 56. minuta kada je Balotellija zamijenio Di Natale. Ispostavilo se to kao pravi potez selektora Prandellija jer je Di Natale pogodio u 61. minuti i donio prednost Italiji nakon asistencije Pirla.

Međutim, slavlje Azzura nije dugo trajalo. Silva je u 64. minuti sjajno asistirao fabregasu koji je izjadnačio rezultat na 1:1.

U nastavku utakmice je bilo nekoliko prilika na obje strane, opasniji su bili Španci, ali je susret završen rezultatom 1:1.

Drugi susret grupe C je onaj između Hrvatske i Irske.