Finale SP-a
0

Španija i Holandija za historijski naslov

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Svjetski nogometni prvak u nedjelju će u Johannesburgu postati reprezentacija koja to dosad još nikad nije bila. Holandiji se u finalu u srijedu priključila Španija.

Aktualni europski prvaci su u polufinalnoj utakmici odigranoj u Durbanu svladali Njermačku s 1-0 pogotkom Carlesa Puyola iz 73. minute. Slavila je na taj način "furija" identičnim rezultatom protiv suparnika kojeg je pobijedila prije dvije godine u finalu Eura.

Drugi put zaredom "elf" je izgubio u polufinalu Svjetskog prvenstva. Prije četiri godine u Njemačkoj bolja je nakon produžetaka bila Italija.

Španija se u finale svjetskog prvenstva plasirala prvi put u historiji, dosad joj je najveći uspjeh bilo četvrto mjesto u Brazilu 1950. Holandija će, podsjetimo, u završnoj utakmici svjetske smotre igrati treći put, nakon 1974. i 1978. godine.

Momčad Vicentea del Bosquea je od samog početka bila znatno bolja na terenu. Nijemci nisu pokazali praktički ništa od onoga čime su oduševili svijet u pobjedama protiv Engleske (4-1) ili Argentine (4-0). Štoviše, prvi su udarac na vrata uputili tek u 32. minuti kada je iz daljine pucao Piotr Trochowski (zamijenio kažnjenog Thomasa Müllera), ali je Iker Casillas obranio.

Tek su otada Nijemci zaigrali malo bolje, a do tog je trenutka Španija imala veliku nadmoć u posjedu lopte i dobre prilike Davida Ville i Puyola. Igrači Joachima Löwa sve su to promatrali bez previše agresivnosti. Uostalom, prvi je prekršaj na utakmici napravljen tek u 27. minuti (!), a i taj su napravili Španci.

U nastavku je "furija" zaigrala još odlučnije. Nizali su se udarci Xabija Alonsa i Pedra, koji je zaigrao od prve minute umjesto Fernanda Torresa, a Villa je u 58. minuti bio za nekoliko centimetara prekratak pred praznim golom nakon ubacivanja Andresa Inieste.

Nijemci su najbolju priliku na cijelom dvoboju imali u 69. minuti kad je Toni Kroos ostao sam na nekoliko metara ispred Casillasa, ali je španski kapetan obranio udarac mladog Bayernovog nogometaša. Samo četiri minute kasnije "elf" je napokon kažnjen. Xavi je izveo korner, a iz drugog je plana utrčao Puyol i glavom zakucao loptu iza leđa Manuela Neuera.

Budući da je Španija pobijedila u posljednje 42 utakmice u kojima je prva došla do vodstva, bilo je jasno koliko težak posao čeka Nijemce. Zaigrali su, istina, Löwovi nogometaši odlučnije, ali put do izjednačenja nisu pronašli, štoviše mogli su biti i teže poraženi da Pedro u 82. minuti nije bio sebičan.

O dominaciji Španjolaca će dovoljno reći omjer udaraca prema golu: 13-5 za "furiju", 5-2 unutar okvira vratiju.

Njemačka će se tako morati utješiti borbom za treće mjesto, u subotu u Port Elizabethu protiv Urugvaja, dok će Španija ili Holandija u nedjelju na Soccer Cityju postati postati osma reprezentracija u historiji koja je osvajala svjetski naslov.