Portugal ide kući
564

FOTO+VIDEO / Španci do finala Evropskog prvenstva preko penala

Klix.ba
Portugal-Španija (Foto: AFP)
Španci su prvi finalista Evropskog nogometnog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj. Oni su večeras na Donbass Areni u Donjecku savladali Portugal nakon boljeg izvođenja penala. Regularni tok utakmice završio je bez golova.

Sudar dva velika rivala nije opravdao očekivanja. Utakmica je uglavnom bila dosadna, bez pravih prilika i s jedne i s druge strane. Susret je počeo s puno nervoze. Ekipe su odmjeravale snage pa u prvim minutama nije bilo pravih prilika.

Prve izglednije šanse za gol Španci su imali u 9. i 10. minuti. Prvo je Iniesta ušao u kazneni prostor, dodao do Negreda, koji vraća do Arbeloe, no ovaj šutira preko gola Patricia, a zatim Iniesta loše šutira sa preko dvadeset metara.

Tri minute kasnije uzvraća Ronaldo. Igrač Real Madrida se probio po lijevoj strani i centrirao, ali Casillas zaustavlja njegov udarac.

Većih uzbuđenja do kraja prvog poluvremena nije bilo. Ekipe oba tima gotovo da nisu ništa pokazale, Španci nisu uspijevali razviti svoju igru, a Portugal je sjajno zatvarao sve prilaze svom golu.

Početak drugog poluvremena podjednako nezanimljiv. Prvi šut u okvir gola uputio je Xavi u 67. minuti, ali je lopta završila u rukama Rui Patricia.

Posljednjih 15 minuta Portuglaci su bili ofanzivniji, a šansu da donese pobjedu svojoj ekipi propustio je Ronaldo u samj završnici regularnog toka. Nakon brze kontre, Portugalac loše šutira.

U produžecima, ekipe nastavljaju u istom dosadnom tonu. U finišu prvog produžetka Jordi Alba sjajno upošljava Iniestu čiji udarac fantastično brani Rui Patricio i spašava svoju mrežu.

U drugom produžetku Navas je imao izglednu priliku, pucao je iz šesnaesterca, Patricio je odbranio. Španci su u produžecima bili nešto dominantniji, no nisu realizirali stvorene prilike, pa se prvi finalista morao odlučiti na penale, a tu su Španci imali više sreće.

Nakon prve serije rezultat se nije mijenjao jer su i Rui Patricio i Casillas odbranili udarce Alonsa i Moutinha. Alves u četvrtoj seriji pogađa prečku, a Fabregas donosi pobjedu svojoj ekipi.


Španci čekaju boljeg iz susreta Njemačka-Italija koji se igra sutra.

Rezultati, Euro:

Portugal-Španija 0:0, penali 2:4