Nogomet
0

Španac Carballo sudi prvu utakmicu na Euru

Totalsport
Carlos Velasco Carballo (Foto: AFP)
Carlos Velasco Carballo (Foto: AFP)
Španski sudija Carlos Velasco Carballo dobio je čast odraditi kao glavni arbitar prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu, meč između jednog od dva domaćina Poljske i Grčke u Varšavi u petak u 18 sati.

Inženjer iz Madrida dijelio je pravdu prije 13 mjeseci u finalnoj utakmici Evropske lige između portugalskih klubova Porta i Brage. Drugu utakmicu u A grupi, između Rusije i Češke u Wroclavu (20.45 h), sudit će Englez Howard Webb.

Poznate su i sudije za mečeve 1. kola u B grupi. Slovenac Damir Skomina (kojeg službena UEFA-ina stranica navodi kao Slovaka!) dijelit će pravdu u susretu Holandije i Danske u Harkivu od 18 sati, dok će u ogledu Njemačke i Portugala u Lvivu, od 20.45 sati, glavni sudija biti Francuz Stéphane Lannoy.

Sudije za preostale utakmice 1. kola bit će objavljeni dva dana prije početka utakmica.

Ukupno će na Euru 31 utakmicu voditi 12 sudačkih postava koje su sve iz iste zemlje. Sudačku postavu čine glavni sudija, dva pomoćnika uz bočne crte i još dvojica dodatnih pomoćnika iza oba gola. Dužnosnici koji će obnašati dužnost četvrtog sudije nisu u stalnoj postavi, te mogu, ali i ne moraju biti iz iste države kao petorica sudija iz postave.