Nogomet
9

Spalletti: Totti je genijalac, još uvijek može pomoći Romi

Klix.ba
Francesco Totti i Luciano Spalletti (Foto: EPA)
Francesco Totti i Luciano Spalletti (Foto: EPA)
Trener Rome Luciano Spalletti je u intervjuu za zvaničnu stranicu UEFA-e izjavio da je kapiten Vučice Francesco Totti genijalac, ali je i objasnio zašto vremešni nogometaš ne može igrati na svakoj utakmici.

Totti je nedavno proslavio svoj 40. rođendan, no, još uvijek pruža dobre igre nakon čak 750 odigranih utakmica za Romu.

"Totti je davao, daje i davat će sve za tim. Rješenje koje Roma traži je upravo on. Prošle i ove sezone je pokazao da još uvijek može pomoći ekipi u tehničkom smislu, ima kvalitet i kreativnost. On je genijalac, a ne samo talenat. Ako ga možete podržati kolektivnom snagom, tada ovaj brilijantni igrač može prenijeti svoj kvalitet i genijalnost u igru. Međutim, ako tim nema loptu u posjedu, tada je teže. Zbog toga radimo procjene, samo je to ispravno za igrača njegovih godina. Ipak, on je sada više vezan za nogomet nego ikada ranije, trenira bolje nego prije", izjavio je Spalletti.

Trener Rome je pohvalio i holandskog veznjaka Kevina Strootmana.

"Strootman je izvanredan igrač, divna osoba u svakom smislu. Dovoljno je vidjeti njegovu želju i emocije koje pokazuje na treningu svakog dana, ne samo na utakmicama. On je zaista jedan od igrača u ekipi koji može diktirati ritam. Na njega se uvijek možemo osloniti. Ako ste spremni, pobijedit ćete, a Strootman je uvijek spreman jer radi na ispravan način. Ozbiljan je, pravi šampion, igrač kojeg svako želi u svom timu. Bez obzira na to gdje ga 'bacite', u Bayern, Barcelonu ili neki drugi klub, Strootman će naći svoje mjesto. To dovoljno govori", rekao je talijanski stručnjak.

Roma se nakon 13 odigranih utakmica nalazi na drugom mjestu na tabeli sa 26 osvojenih bodova.