Nogomet
10

Spalletti nezadovoljan odlukom FS Italije: Suspendujte Rudigera zbog simuliranja

Klix.ba
Luciano Spalletti (Foto: EPA)
Luciano Spalletti (Foto: EPA)
Trener Rome Luciano Spalletti našalio se nakon što je Fudbalski savez Italije suspendovao njegovog igrača Kevina Strootmana te zbog toga što nije kaznio bosanskohercegovačkog reprezentativca i igrača Lazija Senada Lulića. Spalletti je kazao da bi Savez "mogao kazniti Antonija Rudigera za simuliranje da je prodavao čarape".

Kontoverze su nastale tokom i nakon rimskog derbija u Seriji A u kojem je Roma kao gost rezultatom 2:0 savladala Lazio. Na utakmici je crveni karton zbog sukoba sa Kevinom Strootmanom dobio igrač Lazija Danilo Cataldi koji je u trenutku kad je dobio karton bio na klupi za rezervne igrače.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Italije odlučila je kazniti Cataldija sa mečom suspenzije, ali i Kevina Strootmana sa dva meča suspenzije, jer su naveli da je simulirao tokom incidenta.

Savez nije kaznio bh. reprezentativca Senada Lulića koji je u izjavi nakon meča kazao da je štoper Rome Antonio Rudiger "prodavao čarape u Stuttgartu" što su mediji i italijanska javnost okarakterisali rasističkim komentarom.

"Ako je ovo način na koji Disciplinska komisija posmatra situaciju, onda se zaista sve može desiti. U suštini, nadam se da Lulić neće dobiti suspenziju, jer bi u protivnom onda mogli kazniti i Rudigera zbog simuliranja da je prodavao čarape u Stuttgartu", kazao je Spalletti aludiravši na odluku da se suspenduje Strootman iako je crveni karton dobio Cataldi.

Spalletti smatra da je pogrešno suspendovati i Strootmana te se pita šta bi se desilo da je Cataldi igrao, a ne bio na klupi.

"Da se Cataldijev incident nad Strootmanom desio u kaznenom prostoru da li bi to bio penal ili simuliranje? Na osnovu čega je nešto simuliranje ako postoji kontakt? Mislim da kada uđete u takve različitosti u interpretiranju situacije onda postaje teško naći rješenje", smatra trener Rome.