Nogomet
107

Spahićev Bayer u osmini finala Lige prvaka, preokret Cityja protiv Bayerna

Piše: A. U.
Olympiacos - Anderlecht (Foto: AFP)
Odigrano je šesto, posljednje kolo grupne faze Lige prvaka u okviru grupa A, B, C i D, a ljubitelji nogometa uživali su u nekoliko zanimljivih i odlučujućih duela. Posebno zanimljivo je bilo u Minhenu gdje je Bayern vodio protiv Manchester Cityja rezultatom 2:0 nakon prvog poluvremena, da bi Građani postigli tri gola u nastavku i pobijedili na Allianz Areni. Edin Džeko je igrao za City do 88. minute. Bayer Leverkusen našeg Emira Spahića je pobjedom kod Sociedada uspio izboriti nokaut fazu. Defanzivac Apotekara je odigrao cijeli susret.

Grupa A

Manchester United - Shakhtar Donetsk 1:0

Manchester United je u susretu sa Shakhtarom tražio pobjedu za ovjeru prvog mjesta u grupi A, iako su se Crveni vragovi već plasirali u nokaut fazu. S druge strane, drugoplasiranom Shakhtaru bili su potrebni bodovi, jer je trećeplasirani Bayer imao samo bod manje i igrao je u gostima protiv ove godine zaista lošeg Sociedada, koji je zacementiran na posljednjoj poziciji u grupi.

Prvo poluvrijeme prošlo je bez golova, a u 67. minuti Phil Jones pogađa za 1:0 na stadionu Old Trafford. To je bio konačan rezultat utakmice. Shakhtar je ovim porazom pao na treću poziciju i na proljeće će igrati u Evropskoj ligi.

Real Sociedad - Bayer Leverkusen 0:1

Ekipa Bayera, za koju nastupa bh. reprezentativac Emir Spahić, nadala se osvajanju drugog mjesta s obzirom da je Shakhtar, koji je imao bod više drugoom mjest, gostovao na Old Traffordu. Apotekarima je svakako bila potrebna pobjeda na gostovanju kod Sociedada.

Prvo poluvrijeme prošlo je bez golova, a u 49. minuti Omer Toprak je pogodio mrežu za pobjedu 1:0. Bayer je tako osvojio drugo mjesto i ostvario plasman u nokaut fazu.

  1. Manchester United 14
  2. Bayer Leverkusen 10
  3. Shakhtar Donetsk 8
  4. Real Sociedad 1

Grupa B

Galatasaray - Juventus 0:0 (prekid)

Utakmica između ove dvije ekipe je u 35. minuti prekinuta zbog nevremena, a termin nastavka bit će naknadno određen.

Kopenhagen - Real Madrid 0:2

Real Madrid je već osigurao prvu poziciju u grupi, a u šestom kolu je pobijedio ekipu Kopenhagena. U 25. minuti Luka Modrić je sjajno pogodio za Real Madrid. Potom je Cristiano Ronaldo u 48. minuti povećao vodstvo svoje ekipe i postavio konačnih 2:0. Rasplet u ovoj grupi će se znati kada bude odigran prekinuti susre Galate i Juvea.

  1. Real Madrid 16
  2. Juventus 6
  1. Galatasaray 4
  2. Kopenhagen 4

Grupa C

Benfica - PSG 2:1

PSG je osigurao prvu poziciju u grupi, a njegov protivnik, trećeplasirana Benfica, morala je ostvariti bolji rezultat od drugoplasiranog Olympiacosa sa istim brojem bodova, a to je 7.

Edinson Cavani u 37. minuti nakon asistencije Jeremyja Meneza pogodio za vodstvo PSG-a. Lima je nedugo zatim, u 45. minuti, izjednačio rezultat na 1:1 golom postignutim iz jedanaesterca. U 58. minuti domaća ekipa dolazi do vodstva od 2:1 golom Nicolasa Gaitana i konačne pobjede, koja je ipak bila dovoljna samo za treću poziciju i plasman u Evropsku ligu.

Olympiacos - Anderlecht 3:1

Olympiacosu je trebala pobjeda protiv Anderlechta za siguran prolaz u nokaut fazu.

Javier Saviola je u 34. minuti doveo Olympiacos u vodstvo od 1:0 na stadionu Georgios Karaiskakis.

U 39. minuti Sacha Kljestan je izjednačio rezultat na 1:1.

Javier Saviola je potom postigao svoj drugi gol u 58. minuti te svoju ekipu doveo u vodstvo od 2:1.

U sudijskoj nadoknadi Alejandro Dominguez je postigao gol iz penala i postavio konačnih 3:1 za Olympiacos, koji je osvojio drugo mjesto i plasirao se u nokaut fazu.

  1. PSG 13
  2. Olympiacos 10
  3. Benfica 10
  4. Anderlecht 1

Grupa D

Bayern - Manchester City 2:3

Već u 5. Thomas Muller je nakon asistencija Dantea postigao pogodak na Allianz Areni. Potom je Mario Gotze u 12. minuti poslije asistencije Marija Mandžukića povisio rezultat na 2:0 i to je bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku je uslijedio preokret. David Silva je u 28. minuti pogodio mrežu Bayerna i smanjio na 2:1, a onda je Aleksandar Kolarov u 58. minuti iz penala izjednačio rezultat na 2:2,.

Potpuni preokret se dogodio u 62. minuti kada je James Milner postigao gol za 2:3 i pobjedu Cityja na Allianz Areni. Bavarci su ipak ostali na prvom mjestu, dok su Građani ostali na drugoj poziciji. Oba kluba idu u nokaut fazu.

Viktoria Plzen - CSKA Moskva 2:1

Viktoria Plzen i CSKA Moskva bili su u borbi za Evropsku ligu. Viktorija je ostvarila potrebnu pobjedu od 2:1 i tako Rahimićev CSKA potisnula na posljednju poziciju, čime su Moskovljani završili s Evropom u ovoj sezoni.

Prvo poluvrijeme prošlo je bez golova. Ahmed Musa je u 66. minuti postigao pogodak glavom za vodstvo od 1:0 na Doosan Areni. Deset minuta kasnije je Daniel Kolar izjednačio rezultat na 1:1. Viktoria Plzen je u 90. minuti povela rezultatom 2:1 zahvaljujući pogotku Tomasa Wagnera. To je bilo dovoljno za pobjedu i osvajanje trećeg mjesta koje na proljeće vodi u Evropsku ligu. ENašeg Elvira Rahimića u ekipi CSKA nije bilo.

  1. Bayern 15
  2. Manchester City 15
  3. Viktoria Plzen 3
  4. CSKA Moskva 3