Press konferencija
0

Spahić: Pokazat ćemo Portugalcima da nismo divljaci

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Selektor i kapiten nogometne reprezentacije BiH, Sefet Sušić i Emir Spahić, zrače optimizmom uoči susreta s Portugalom na Bilinom Polju u Zenici.

Odgovarajući na pitanja novinara na press konferenciji na Ilidži, Sušić je kazao da je normalno da ima dilema u vezi sa sastavom, budući da će igrati bez tri standardna igrača u odbrani. Teško je, kazao je Sušić, nadoknaditi takav nedostatak, ali i dodao da ipak možemo sastaviti dobru ekipu koja će imati kapacitete da odgovori Portugalcima.

"U odnosu na utakmice baraža koje smo igrali prije dvije godine u našoj ekipi su neki novi igrači koji su donijeli dodatni kvalitet, a ovi koji su tada igrali su puno napredovali, tako da imamo dosta bolji tim. Također, Portugal ovog puta ima Ronalda što znači da su i oni bolji, jer im je Ronaldo od velikog značaja. Mogu reći da su obje ekipe izjednačene po kvalitetu.", rekao je Sušić.

Uvijek ofanzivno orijentisani

Upitan o terenu na Bilinom Polju, Pape je rekao kako će on biti jednak za obje ekipe. "U Francuskoj smo pokazali koliko i nama odgovara dobar teren, a uslovi će u Zenici biti jednaki i nama i njima.", odgovorio je naš selektor.

Dodao je da ćemo u Zenici igrati otvoreno, jer on ne bi ni znao sastaviti ekipu u kojoj bi 7-8 igrača igralo defanzivnu ulogu. Kazao je da smo, bez obzira na to igramo li s jednim ili dva špica, uvijek ofanzivno orijentisani zbog veznih igrača koji gaje takvu igru.

Selektor je na kraju zaključio da je naša osnovna prednost u Zenici publika koja nas nikad dosad nije iznevjerila te je najavio kako će igrači dati sve od sebe da eliminišu Portugal.

Kapiten ne osjeća pritisak

Kapiten Spahić je novinarima odgovorio da ne osjeća pritisak zbog žutog kartona, kazavši da neće imati dilema da li praviti prekršaj u slučajevima kada je ugrožen gol. Za Ronalda je, kao i selektor Sušić, imao samo riječi hvale, ali je također istakao da se utakmica igra 11 na 11, te da ćemo se mi bazirati na kolektivnu igru.

"Da ne razmišljamo pozitivno i da se ne vidimo na Euru, vjerovatno ne bismo sada ni bili ovdje. U svjetskim medijima nas opisuju kao teroriste i divljake, čak su i Portugalci iznijeli prijedloge da trebaju ovdje jače mjere sigurnosti. Želim svima poručiti da mi nismo divljaci, mi smo narod koji je puno propatio i koji je željan lijepih stvari, a to ćemo Portugalcima pokazati u petak navečer.", rekao je kapiten Spahić.