Sepp Blatter
0

"SP bi mogao biti bez produžetaka"

Totalsport
Sepp Blatter (Foto: AFP)
Sepp Blatter (Foto: AFP)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) razmišlja o ukidanju produžetaka na utakmicama "knock-out" faze Svjetskog prvenstva, tvrdi njen predsjednik Sepp Blatter.

Također, raspravlja se i o pronalasku načina za ohrabrivanje reprezentacija da igraju više napadački, a sve kako bi se onemogućila "repriza" grupne faze takmičenja na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici.

"Na nekoliko prvih utakmica po grupama u JAR-u svjedočili smo nastojanjima pojedinih reprezentacija da izbjegnu poraz. Od samoga starta igralo se na remi. To je tema o kojoj bih želio pričati na nadolazećim sastancima tehničke komisije.

Moramo se potruditi pronaći način da se ohrabri slobodnije igranje nogometa na turnirima kakvo je Svjetsko prvenstvo. Želimo da se nogomet igra na pobjedu.

Promotrit ćemo i koncept produžetaka utakmice budući da se ekipe u njima postavljaju još defanzivnije. Trude se, pod svaku cijenu, ne primiti pogodak. Kako bismo to spriječili mogli bismo direktno ići na pucanje jedanaesteraca ili uvesti pravilo zlatnoga gola", najavio je ideje Blatter.