Skandal na pomolu
2

SP 2010: Je li utakmica između Nigerije i Grčke bila namještena?

Totalsport
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na pomolu je novi skandal oko namještanja nogometnih utakmica, ovog puta možda i najveći ikada. Prema izjavi bivšeg FIFA-inog službenika, namještena je utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine.

U intervjuu za Channel 4 News Chris Eaton, bivši šef osiguranja krovne nogometne organizacije, otkrio je da je barem jedna utakmica Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi namještena, tačnije ona između Nigerije i Grčke u grupi B.

U tom je susretu nigerijski veznjak Sani Keita isključen u 33. minuti utakmice zbog udaranja grčkog nogometaša. U tom je trenutku Nigerija imala prednost 1-0, ali je na kraju poražena s 2-1.

FIFA zasada negira da je ijedna utakmica Svjetskog prvenstva pod istragom, a Channel 4 News ne može stupiti u kontakt ni s Keitom, kao ni s njegovim menadžerom.

Za razliku od FIFA-e, koja slijepo vjeruje u poštenje Svjetskog prvenstva, Evropska nogometna organizacija, UEFA, istražuje nedavnu utakmicu Evropske lige u kojoj je albanska Tirana poražena s visokih 5-0 od norveškog Aalesunda.