Nogomet
0

SP 2006: Zidane tragičar finala

FENA
Trebalo je to biti njegovo prvenstvo. Oproštaj od nogometne karijere kakav se može samo poželjeti - nagradom za najboljeg igrača SP-a, a možda i svjetskim zlatom. No, trenutak "ludila" u kojem je Zinedine Zidane izgubio koncentraciju i pribranost, te glavom u prsa udario braniča italijanske vrsta Marca Materazzia pretvorili su ga u tragičara ne samo finalnog susreta, već i cijelog prvenstva.

Slika velikog "Zizoua" kako udara Materazzija sasvim sigurno razočarala je sve njegove poklonike. Premda branič Intera pripada u krug najprljavijih nogometaša i oduvijek se isticao provokacijama i podmuklim udarcima, Zidane je u najgorem trenutku ostavio suigrače na cjedilu. Bio je to nakon 108 utakmica i 31 pogotka u dresu nacionalne vrste najgori neslavni oproštaj od dresa "Les Bluesa".

"Teško mi je govoriti o tom slučaju. Zidane je regirao glupo i nepromišljeno, no očito više nije mogao izdržati i nešto se u njemu prelomilo," kazao je francuski selektor Raymond Domenech.

Podršku sada već bivšem kapetanu "Tricolora" izrekao je i francuski predsjednik Jacques Chirac, koji je utakmicu pratio na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

"Nisam vidio što se sve dogodilo, no Zidane je čovjek koji je zadužio francuski nogomet i sport i zaslužio je sav respekt i poštovanje," kazao je Chirac.

Bivši francuski selektor Aime Jacquet koji je Tricolore predvodio do svjetskog naslova 1998. godine smatra da bi Francuzi ponovo bili najbolji da Zidane nije načinio glupi potez.

"Zidane nije smio nasjesti na tako jeftinu provokaciju. Ipak je on jedan od najiskusnijih igrača. Nažalost, taj trenutak je odlučio utakmicu i udaljio nas od naslova prvaka," smatra Jacquet.