Nogomet
0

SP 2006: Švedska - Trinidad i Tobago 0:0

FENA
Nogometne reprezentacije Švedske i Tinidada i Tobaga u 1. kolu predtakmičenja na Svjetskom prvenstvu u Dortmundu su igrale nerješeno 0:0.

Ekipa Trinidada i Tobaga priredila je prvo veliko iznenađenje na SP. Iako su velik dio drugog poluvremena igrali s deset igrača, uspjeli su sačuvati svoj gol pred napadačima kao što su Ibrahimović, Ljungberg i Larsson.

Prvo je ime utakmice bio je golman Trinidada i Tobada Shaka Hislop, koji je izvrnim odbranama svojij ekipi donio prvi bod.

Švedska je krenula uraganski u utakmicu, Larsson, Ljungberg i Ibrahimović stvarali su vrlo dobre prilike, ali nisu bili dovoljno precizni u završnici.

Šveđani su mogli povesti već u 5. minuti, kad je na rubu kaznenog prostora srušen Larsson. Isti igrač izveo je slobodan udarac, pucao je silovito ali pokraj gola. Šveđani su suvereno dominirali terenom i nizali izgledne šanse, dok se karipska ekipa orijentirala isključivo na obranu.

Golman Shaka Hislop opravdao je reputaciju jednog najboljih igrača svoje ekipe. U prvih 45 minuta upisao je cijeli niz odličnih odbrana, "skinuo" je nekoliko odličnih udaraca Ibrahimovića i Wilhelmssona.

Karipska ekipa je već u 46. minuti ostala s deset igrača na terenu. Drugi žuti karton dobio je John Avery zbog grubog starta na Wilhelmssonu.

Ni u sat vremena igre Šveđani uprkos apsolutnoj dominaciji nisu uspjeli postići gol, Ibrahimović se ispromašivao kao rijetko kada. Karipska momčad mogla je povesti u 60. minuti, ali udarac Johna Sterna nakon brze kontre zaustavila je stativa.

Šveđani su kontinuirano napadali do kraja utakmice, ali vratar Hislop i hrabra odbrana Trinidada i Tobaga uspjeli su napraviti čudo i sačuvati svoj gol do isteka 93. minute.