Nogomet
0

SP 2006: Schweinsteiger donio Nijemcima bronzu

FENA
Reprezentacija Njemačke osvojila je treće mjesto na 18. svjetskom nogometnom prvenstvu, nakon što je sinoć u Stuttgartu pobijedila Portugal s 3:1 (0:0).

Nijemci su do svoje treće bronze na svjetskim prvenstvima došli ponajviše zahvaljujući sjajnoj partiji Bastiana Schweinsteigera koji je postigao dva pogotka, a bio glavni "krivac" za auto-gol rivala.

Iako su u prvom poluvremenu izabranici Luisa Felipea Scolarija imali prividnu inicijativu, kao i jedinu pravu priliku kada je udarac Paulete s lijeve strane odbranio Oliver Kahn, koji je dobio šansu umjesto Jensa Lehmana, na predah se otišlo bez promjene rezultata.

U drugom poluvremenu, domaćin šampionata je za samo 12 minuta došao do prednosti od 2:0. Igrao se 56. minut kada je Schweinsteiger sa ivice kaznenog prostora krenuo ka središnjem dijelu igrališta, a onda snažno šutirao sa 20-ak metara te je lopta prevarila Ricarda i ušla u njegovu mrežu. Samo pet minuta kasnije Schweinsteiger je ponovo bio koban po protivnika, kada je izveo slobodan udarac. Na nesreću Portugalaca Petit je promijenio smijer lopte i prevario svog golmana. Drugi gol 21-godišnji vezni igrač munchenskog Bayerna posigao je na sličan načiin kao i vodeći, kada je sjajano šutirao sa distance.

Konačanih 3:1 postavio je rezervni igrač Portugalaca Nuno Gomes, koji je mrežu Kahna zatresao udarcem glavom na asistenciju Figa sa desnog krila.

Na Mondialima Nijemci du tri puta bili svjetski prvaci, četiri puta drugoplasirani i tri puta treći.

Stadion Gottlieb Daimler, gledalaca 52.000, sudije: Kamikava, Hirošima (oba Japan), Kim (Južna Koreja). Strijelci: 1:0 Schweinsteiger (56.), 2:0 Petit (61., autogol, 3:0 Schweiszteiger (78.), 3:1 Gomes (88.).

Njamčka: Kahn, Lahm, Metzelder, Nowotny, Jansen, Schneider, Frings, Kehl, Schweinsteiger (od 79. Hitzlsperger), Klose (od 65. Neuville), Podolski (od 71. Hanke). Portugal: Ricardo, Ferreira, Costa, Meira, Costinha (od 46. Petit), Pauleta (od 77. Figo), Simao Sabrosa, Valente (od 69. Gomes), Ronaldo, Maniche, Deco. Žuti kartoni: Frings, Schweinsteiger; Costa, Costinha, Ferreira