Nogomet
0

SP 2006: Njemačka u četvrtfinalu

FENA
Nogometna reprezentacija Njemačke prvi je četvrtfinalist Svjetskog nogometnog prvenstva. Njemačka je u prvom susretu osmine finala u Munchenu savladala Švedsku sa 2:0 (2:0).

Oba gola postigao je Lukas Podolski (4. i 12. minuta).

Susret je na stadionu Allianz Arena, pred oko 66.000 gledalaca, sudio Brazilac Carlos Simon.

Plasman u četvrtfinale Nijemci su osigurali za svega 12 minuta igre, kada su golovima Lukasa Podolskog poveli s 2:0.

Podolski je u 4. minuti, nakon fenomenalnog prodora Ballacka, šutirao s 15 metara i zatresao mrežu. Osam minuta kasnije Podolski je pogodio nakon aistencije Klosea i tako postavio konačnih 2:0.

Šveđani su od 35. minute ostali s igračem manje na terenu, nakon što je Teddy Lučić dobio drugi žuti karton. I pored toga švedski reprezentativci se nisu predavali, a najbolju šansu imali su u 52. minuti, kada je Metzelder srušio Larssona u svom šesnaestercu, a sudija Simon Carlos pokazao na bijelu tačku. No, Larsson je iz kaznenog udarca promašio gol, pa je ostalo 2:0 za Njemačku.

Sastavi: Njemačka: Lehmann, Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm, Schneider, Frings (od 85. Kehl), Ballack, Schweinsteiger (od 72. Borowski), Klose, Podolski (od 74. Neuville).

Švedska: Isaksson, Alexandersson, Lučić, Mellberg, Edman, Jonson (od 52. Wilhelmsson), Linderoth, Kallstrom (od 39. Hansson), Ljungberg, Ibrahimović (od 72. Allback), Larsson.

Nijemci će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika meča Argentina - Meksiko.