Nogomet
0

SP 2006: Nijemci prvi polufinalisti

FENA
Nogometna reprezentacija Njemačke prvi je polufinalista Sjvetskog prvenstva. Nijemci u četvrtfinalu eliminirali Argentinu, nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 4:2. U regularnom toku susret je završen 1:1 (0:1).

Domaćin Mondijala se plasirao među četiri najbolje selekcije nakon što je golman Jens Lehmann zaustavio penale Roberta Ajyle u drugoj i Estebana Cambisassa u četvrtoj seriji, dok su Neuville, Ballack, Podolski, Borowski bili sigurni izvođači.

Prvo poluvrijema nije donijelo očekivanu igru, sa samo jednom pravom šansom, kada je u 16. minutu Ballack je sa desetak metara šutirao glavom, ali je lopta završila pokraj gola. Argentinci su diktirali tempo, ali nisu ozbiljnije prijetili Lehmannu.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, "gaučosi" stiču prednost. Rikquelme je centrirao iz kornera, a Ayala je udarcem glavom zatresao mrežu. Nijemci su pojačali tempo i preuzeli inicijativu, dok su se izabranici selektora Pekermana trudili da što više uspore igru. Međutim, Maxi Rodriguez na drugoj strani u 73. minutu propušta najbolju priliku u tom dijelu igre kada je malo iskosa sa desne strane pogodio spoljni dio gola.

Nijemci su izjednačili 10 minuta prije kraja preko Closea, koji je preciznim udarcem glavom matirao rezervnog golamna Argentinaca Franca, nakon što je Ballack nabacio loptu sa lijeve strane, a Borovwki je sa ivice kaznenog prostora proslijedio do najboljeg strijelca Mondijala.

Argentinci su imali nešto više od igre u produžecima, ali ponovo su izostale prave šanse. Malo je nedostajalo da u 115. minutu Coloccini sa 40 metara savlada istrčalog Lehmanna, ali je lopta pogodila prečku i odbila se van terena.

Nijemci će za ulazak u finale, 4. jula u Dortmundu, igrati s boljeom ekipom iz dvoboja između Italije i Ukrajine.

Olimpijski stadion u Berlinu, gledalaca 72.000, sudije: Michel, Slysko i Balko (svi Slovačka).

strijelci: 0:1 Ayala (49.), 1:1 Klose (80.).

penali: Neuville, Ballack, Podolski, Borowski; Cruz, Gonzalez. Nemačke: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzfelder, Lahm, Schneider (od 62. Odonkor), Ballack, Frings, Schweinsteiger (od 74. Borowski), Klose (od 86. Neuville), Podolski. Argentina: Abbondanzieri (od 71. Franco), Ayala, Sorin, Coloccini, Heinze, Mascherano, Crespo (od 79. Cruz), Riquelme (od 72. Cambiasso), Tevez, Maxi Rodriguez, Gonzalez. Žuti karton: Podolski, Odonkor, Friedrich; Sorin, Mascherano, Maxi Rodriguez, Cruz.