Nogomet
0

SP 2006: Francuska - Togo 2:0

FENA
U susretu trećeg kola G-grupe Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj reprezentacija Francuske je u Kelnu pobijedila Togo sa 2:0 (0:0).

Golove su postigli Vieira u 57. i Henry u 61. minuti.

Pred 45.000 gledalaca sudio je Jorge Larrionda iz Urugvaja.

Francuska je konačno uspjela ostvariti pobjedu na Svjetskom prvenstvu. Golovima Patricka Vieire i Thierrya Henria Francuzi su se domogli tražene pobjede od dva razlike nad Togom, kojom su osvojili drugo mjesto i plasman u osminu finala.

Bez suspendiranog Zinedine Zidanea Francuze je spasio novi kapiten Vieira, koji je u 57. minuti preciznim udarcem postigao gol i sam sebi na najbolji način čestitao 30. rođendan. Vieira je samo četiri minute kasnije dodao Thierryu Henryu, koji je pogadio sami ugao za pobjedu Francuza, koji će u osmini finala igrati protiv Španije.

Sastavi: Francuska: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Silvestre, Ribery (od 77. Govou), Vieira (od 81. A. Diarra), Makelele, Malouda (od 74. Wiltord), Trezeguet, Henry.

Togo: Agassa, Tchangai, Abalo, Nibombe, Forson, Aziawonou, Senaya, Cherif Toure (od 59. Olufade), Salifou, Adebayor (od 75. Dossevi), Kader.