Nogomet
0

SP 2006: Francuska - Brazil 1:0

FENA
Nogometna reprezentacija Francuske plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, nakon što je u Frankfurtu u četrtfinalu pobijedila Brazil s 1:0 (0:0). Jedini gol na utakmici postigao Thierry Henry u 57. minuti.

Nogometaši Francuske su posljednji polufinalisti 18. SP nakon što su u reprizi finala Mondijala od prije osam godina nadigrali svjetske prvake. Centralna figura susreta bio je Zinedine Zidane, kapiten "tricolora", koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u karijeri.

Osim u prvih petnaestak minuta kada je imao inicijativu, Brazil u prvom poluvremenu nije prikazao skoro ništa. Iskusna francuska odbrana je lako izlazila na kraj sa napadima "karioka" čiji je selektor Pareira odlučio da meč počne sa samo jednim klasičnim napadačem što je značajno olakšalo posao "tricolorima" u čijim je redovima blistao Zinedine Zidane.

Daleko ubjedljivije su djelovali izabranici selektora Domenecha čiji su napadi bili brzi i jednostavni, a takva igra se isplatila početkom drugog poluvremena. Zidane je centrirao iz slobodnog udarca sa lijeve strane, a Henry je, ostavljen sam na samo dva metra od gola, lako savladao Didu.

U 70. minutu Dida istrčavanjem van kaznenog prostora sprečava Riberiyja da poveća prednost, a Francuzi iz opasnih kontranapada konstantno prijete svjetskim prvacima. U posljednjih 15 minuta Brazilci sve karte bacaju na napad, ali prvi šut u okvir gola upućuju tek u posljednjem minutu, ali tada je Galas spriječio da lopta dođe do Bartheza.

Francuska će se u polufinalu, 5. jula u Muenchenu, sastati Portugalom, koji je elimirao Englesku boljim izvođenjem penala sa 3:1.

U prvom polufionalnom susretu, 4. jula u Dortmundu, će igrati domaćin Njemačka i Italija.