Nogomet
0

SP 2006: Brazil u četvrtfinalu

FENA
Nogometna reprezentacija Brazila plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. U susretu osmine finala Brazil je u Dortmundu savladao Ganu sa 3:0 (2:0). Golove su postigli Ronaldo (5.), Adriano (45.) i Ze Robero (84.).

Susret je na Westfalen stadionu, pred 65.000 gledalaca, sudio Slovak Lubos Michel.

Brazil je sedma reprezentacija koja je izborila plasman među osam najboljih ekipa u Njemačkoj. Mada to konačan rezultat ne pokazuje Brazilci su teže od očekivanog došli do pobjede nad Ganom, koja je pružila dobar otpor, posebno u prvom poluvremenu. No, Brazilci su i ovog puta pokazali da i pored neatraktivne igre mogu pobijediti.

Brazil je došao u vodstvo u 5. minuti pogotkom Ronalda, kojem je ovo bio 15. gol na svjetskim prvenstvima, čime je postao najbolji strijelac u historiji ovog takmičenja. Kaka je odlično s centra ubacio za Ronalda, koji je lako predriblao Richarda Kingstona i postao loptu u gol. Ovo je Ronaldu bio treći pogodak u Njemačkoj.

Nakon primljenog gola reprezentativci Gane su u potpunosti preuzeli igru i stvorili nekoliko sjajnih prilika, no u završnici nisu imali koncentracije. Kazna za propuštene prilike igrače Gane je stigla u 45. minuti. Nakon brze kontre, koju je poveo Lucio, a nastavio Kaka, Cafu je s desne strane ubacio za Adriana koji iz blizine koljenom poslao loptu u gol.

Drugo poluvrijeme proteklo je u napadima igrača Gane, koji su šutirali sa svih pozicija, ali bez uspjeha. U 81. minuti Gana je ostala s igračem manje, nakon što je zbog simuliranja drugi žuti karton dobio Gyan. Brojčanu prednost Brazilci su iskoristili već u 85. minuti ,kada je Ze Robero postigao gol i tako postavio konačan rezultat 3:0.

Sastavi: Brazil: Dida, Cafu, Juan, Lucio, Roberto Carlos, Emerson (od 46. Gilberto Silva), Ze Roberto, Kaka (od 83. Ricardinho), Ronaldinho, Ronaldo, Adriano (od 61. Juninho).

Gana: Kingston, Pantsil, Pappoe, Mensah, Illiasu, Muntari, Addo (od 60. Boateng), Appiah, Draman, Gyan, Amoah (od 70. Mensah).

Brazil će u četvrtfinalu igrati s pobjednikom večerašnjeg meča između Španije i Francuske.