Nogomet
0

SP 2006: Brazil - Hrvatska 1:0

FENA
Nogometna reprezentacija Brazila je u derbi susretu prvog kola F-grupe Svjetskog prvenstva u Njemačkoj večeras u Berlinu savladala Hrvatsku sa 1:0 (1:0). Jedini pogodak postigao je Kaka u 44. minuti.

Susret je na Olimpijskom stadionu u Berlinu, pred 72.000 gledalaca, sudio Meksikanac Benito Archundia.

Brazilci, koji su bili apsolutni favoriti uoči početka meča, do prve pobjede na SP-u došli su teže od očekivanog. Naime, hrvatska reprezentacija je odigrala veoma dobro odbranu, zaustavivši Ronalda i Adriana, te prvu zvijezdu brazilske reprezentacije Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u odbrani i majstorija Kake Hrvate je stajala osvajanja jednog boda.

Kaka je primio loptu na 20 metara od gola i snažnim šutem savladao Pletikosu.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Drugo poluvrijeme je pripalo hrvatskim igračima, koji su u tom dijelu igre u potpunosti nadigrali aktuelne svjetske prvake. Prvu ozbiljnu priliku imao je Pršo u 50. minuti, ali je njegov udarac odbranio Dida. Nešto kasnije Olić je zakasnio da uposli usamljenog Srnu, koji se nalazio na desetak metara od gola u idealnoj poziciji za šut, pa je i ova prilika za Hrvatsku propala. Posljednju šansu imao je Niko Kranjčar, koji je na asistenciju Prše šutirao glavom iznad gola.

Sastavi: Brazil: Dida, Cafu, Lucio, Juan, Roberto Carlos, Kaka, Emerson, Ze Roberto, Ronaldinho, Adriano, Ronaldo (od 69. Robinho).

Hrvatska: Pletikosa, Šimić, R. Kovač, Šimunić, Srna, Tudor, Kranjčar, N. Kovač (od 41. Leko), Babić, Pršo, Klasnić (od 56. Olić).