Nogomet
28

Southampton ponizio Arsenal i "poklonio" Leicesteru ostanak na tronu

Piše: O. T.
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Arsenal nije uspio preuzeti tron Premiershipa. U posljednjoj utakmici 18. kola Premiershipa i posljednjoj na rasporedu za ovogodišnji Boxing Day Southampton je nanio debakl timu Arsena Wengera i sa četiri gola u mreži poslao Topnike nazad u London.

Najviše slavi Leicester koji ostaje na vrhu tabele. Njihova bajka će trajati i nakon "ludila" koji donosi Boxing Day. Tim Claudija Ranierija danas je poražen od Liverpoola u gostima i nadao se da Arsenal neće upisati pobjedu i prestići ih na tabeli.

Nošeni pobjedom nad Manhcester Cityjem u prošlom kolu igrači Arsenala su imali šansu preuzeti tron, ali St. Mary's stadion napuštaju pognutih glava. Ponovo su pali na testu gdje se pokazuje spremnost za velike stvari. Jer, titule se ne osvajaju samo u velikim mečevima kao što je rušenje Manchester Uniteda ili Manchester Cityja što su Topnici uspjeli u dosadašnjem dijelu sezone, ali ponovo su se poskliznuli na "lakšem" ispitu.

Ove sezone imaju poraz Chelseaja u gostima što i nije iznenađenje, ali porazi od West Hama na Emiratesu ili West Bromwich Albiona na Hawthronsu, kao i remi protiv Norwicha u gostima se ne smiju događati. Kao ni večerašnji debakl od Southamtopna.

Domaći tim je poveo u 19. minuti sjajnim golom Martine i s tim rezultatom se otišlo na odmor. To se desilo minutu nakon što je Monreal propustio izuzetnu šansu.

Arsenal je ponovo igrao neubjedljvo. Nisu pokazivali da su spremni rutinski vratiti se i riješiti meč. Long je u 55. minuti udvostručio prednost, a za 3:0 pogodio je Jose Fonte u 69. minuti.

Potpunu katastrofu nanio je Long svojim drugim golom u 92. minuti. Ovo je prva pobjeda Southamptona nakon pet utakmica u kojima su imali čak četiri poraza, dok je ovo Arsenalu prvi poraz nakon četiri meča.

Tabela: