Messi ipak nije prvi
1

Soren Lerby postigao pet komada u Kupu prvaka 1979. godine

Totalsport
Soren Lerby
Soren Lerby
Prije više od 32 godine tada sjajni danski vezni nogometaš Soren Lerby prvi je postigao pet golova u jednoj utakmici UEFA-inog Kupa prvaka, današnjoj Ligi prvaka.

Danas 54-godišnji, tada 22-godišnji veznjak, koji je igrao povučeno na sredini terena, krećući se elegantno a fizički dominantno od 16-erca do 16-erca, briljirao je u Ajaxovoj domaćoj 10-0 pobjedi nad ciparskom Omonijom iz Nicosije. U Amsterdamu je 24. oktobra 1979. godine odigrao utakmicu života postigavši pet pogodaka.

Istina je da je Bayer iz Leverkusena reputacijom nešto sasvim drugo od kiparskog sastava, tako da Messijevih pet golova u srijedu u 7-1 pobjedi na Nou Campu imaju posebnu težinu. Ipak, intrigira da je Lerby, pamtljiv po redovno spuštenim štucnama, pet golova na istoj utakmici uspio postići kao zadnji vezni nogometaš.

Također, Omonia je pokazala da ipak nije tako neozbiljna ekipa pri uzvratu u Nicosiji, kada je slavila 4-0.

Lerby i njegov Ajax te su sezone stigli do polufinala Kupa/Lige prvaka. Ondje ih je zaustavio kasniji pobjednik Nottingham Forest.

Danas Lerby, poznat i po sjajnim nastupima za dansku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 1984. godine u Francuskoj, te Svjetskom dvije godine kasnije u Meksiku, djeluje kao nogometni menadžer. Njegov je klijent hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić, kao i ponajveća holandska zvijezda Wesley Sneijder.