Premijer poručio timu Togoa
0

Smjesta se vraćajte kući!

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos odluci nogometnih reprezentativaca Toga da ostaju na Afričkom kupu nacija u Angoli, njihov im je premijer Gilbert Houngbo naredio da se vrate kući još danas.
  • Razumijemo poziciju nogometaša koji na neki način žele osvetiti svoje poginule prijatelje ostankom na Kupu nacija. Međutim, od nas bi bilo neodgovorno dopustiti im da nastave natjecanje – izjavio je Houngbo u Lomeu, glavnom gradu Toga, rekavši potom jasno da ne može biti jasnije:

  • Bude li ijedna osoba danas poslijepodne prisustvovala otvaranju Kupa nacija pod zastavom Toga, bit će to lažno predstavljanje naše države. Reprezentacija se mora vratiti u Togo još danas!

Najmanje dvojica pripadnika stručnog štaba reprezentacije, pomoćni trener i glasnogovornik, preminuli su u petak od posljedica ranjavanja u terorističkom napadu separatističkih snaga iz naftom bogate pokrajine Cabinde, smještene na sjevernom dijelu angolskog teritorija, uz samu granicu s Kongom.

Separatisti prijete daljnjim napadima dok objašnjavaju prvi. Putem agencije AFP oglasio se Rodrigues Mingas, generalni sekretar Fronte za oslobađanje kabindske enklave (FLEC).

  • Ovo će se nastaviti, jer nacija je u ratu a predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Issa Hayatou uporno nastavlja po svome – izjavio je Mingas rekavši da je njegova organizacija na vrijeme upozorila predsjednika CAF-a da će oružje "progovoriti":

  • Dva mjeseca prije početka Kupa nacija pisali smo gospodinu Hayatouu upozorivši ga da smo usred rata i da makne natjecanje iz Cabinde. Naša upozorenja odbio je uzeti u obzir. Upozorili smo ih, znali su sve i zatvorili oči – rekao je gerilac jasno time poručivši da je ključni čovjek CAF-a, ali i jedan od ključnih u FIFA-i (Međunarodna nogometna federacija), suodgovoran za izgubljene živote.