Loša navika čelnika premijerligaša
0

Smjena trenera iz kola u kolo, ko je sljedeći?

Piše: Edin Isanović
Branko Karačić ostao bez posla
Branko Karačić ostao bez posla
Gotovo svako kolo Premijer lige BiH donese smjenu trenera. Liga nastavlja svoju staru i lošu naviku. U nadi da će doći do željenih rezultata, čelnici klubova se odlučuju na ovakav potez. Međutim, promjene su uvijek rizične.

Stručnjaci postavljaju logično pitanje – Kako se normalno može razvijati projekt jedne ekipe, jer su neophodne tri ili četiri sezone kontinuiranog rada? Nažalost, dugoročno malo ko gleda.

U posljednjem kolu Premijer lige BiH su odstupili Branko Karačić sa klupe Širokog Brijega, Velimir Stojnić iz Borca i Milan Gutović iz Slavije. Hitno su angažirani Marin Bloudek, Slaviša Božičić i Vlado Čapljić.

Generalno gledano, malo je klubova koji od početka prvenstva nisu mijenjali trenere. To su Željezničar, Zrinjski, Velež i Rudar iz Prijedora. Statistika pokazuje da je ostalih 12 klubova već do sada promijenilo jednog, a neki i više trenera.

Tim sa Koševa je od početka aktuelne sezone promijenio već dva trenera. Počeo je češki stručnjak Jirži Plišek, a naslijedio ga je Dragan Jović, koji polako slaže kockice. Do kojeg nivoa će dogurati sljedeće je veliko pitanje Bordo tima. U dvije utakmice strateg Sarajeva je dodao tri boda.

Borac se nakon odlaska Zvjezdana Cvetkovića morao snalaziti. Stigao je Stojnić, ali se nije dugo zadržao. Prije nekoliko dana u grad na Vrbasu je stigao Slaviša Božičić. Ostaje da vidimo hoće li on biti ozbiljno rješenje za aktuelnog bh. prvaka.

Inače, Banjalučani su najavljivali odbranu naslova, a kada je bilo jasno da od titule nema ništa, Cvetković je dobio otkaz.

Novog trenera su pronašli u Stojniću, koji je već bio na klupi, čije su igre i rezultati bili promjenjivi. Nakon poraza od Leotara, ponovo je odstupio.

Očito, i tim sa Pecare više nije moćan kao prethodnih godina. Nakon neuspjeha u dvoboju sa Zvijezdom otkaz je dobio Karačić. Izgledalo je kako se u vodećim klubovima lome koplja, a što ih ne bi slijedili i drugi.

Olimpic, Čelik, Zvijezda, GOŠK, Sloboda, Leotar, Travnik, Kozara i Slavija mijenjali su trenere.

Rekord drži posljednjeplasirana Slavija, koja je od početka sezone imala četiri trenera. - Dragana Bjelicu, Zorana Erbeza, Milana Gutovića i sada Vladu Čapljića.

U evropskim ligama nije takav slučaj. Od stratega koji su dugo vremena na klupi jednog tima izdvajamo Fergusona koji je od 1986. godine u Manchester Unitedu. U prve četiri sezone nije ništa osvojio. Svi znamo kakav je rezultat kasnije napravio.

Arsene Wenger je u Arsenalu od 1996. godine, dok je Thomas Schaaf na klupi Werdera od 1999. godine.

Sve to pokazuje da samo kontinuiran rad dugoročno daje rezultat, a u našoj ligi niko nije ni blizu u promjeni trenera.