London
0

Slučaj prodaje FC Liverpoola opet na Visokom sudu

Totalsport
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
U petak se bitka za prodaju Liverpoola ponovno našla na razmatranju Visokog suda u Londonu, sve zato jer je Visoki sud u Teksasu noć ranije proglasio administrativnu zabranu prodaje.

Sud u Texasu blokirao je prodaju kluba američkoj kompaniji New England Sports Ventures (NESV) na zahtjev aktealnih američkih vlasnika, Toma Hicksa i Georgea Gilletta, koji imaju teksaška prebivališta.

Sve se to dogodilo odmah nakon što je Visoki sud u Londonu utvrdio da su ispunjeni svi uvjeti za prodaju NESV-u, koji je ponudio 300 miliona funti.

Hicks i Gillett zatražili su zaštitu američkoga pravosudnog sistema jer smatraju da su teško oštećeni u kupoprodajnom procesu koji je pokrenula uprava njihova kluba, a koju su postavili sami zajedno s Royal Bank of Scotland (RBS) kao najvećim vjerovnikom. Smatraju da najtrofejniji premierligaški klub, koji je osvojio 18 naslova prvaka, vrijedi daleko više od 300 miliona funti, što je i dokazala ponuda singapurskog biznismena Petera Lima, vrijedna 20 miliona funti više od NESV-ove.

Dokazuje je i najnoviji Limov potez, koji se povukao iz utrke za kupnju kluba uvjeren da uprava favorizira NESV na štetu ostalih zainteresiranih kupaca, dodavši da će se opet uključiti u utrku samo ukoliko u upravi promijene stav.

Hicks i Gillett također tvrde da postoji i treća ponuda, ona iz američke kompanije FBR Capital Markets, teška između 360 i 385 miliona funti.

Nakon svega, sigurni da su oštećeni cijelim postupkom koji kao najveći vjerovnik gura Royal Bank of Scotland (RBS), uvrijeđeni su američki vlasnici zatražili odštetu od 1,6 milijardi dolara!

Engleski je Visoki sud počeo raspravljati o valjanosti zabrane koju je istakao Teksaški visoki sud. Richard Snowden, advokat RBS-a, tvrdi da sud u Teksasu nema nikakvu jurisdikciju nad slučajem koji se tiče engleske historije, kulture i publike, te da je jedino zajedničko što bi mogao imati sa slučajem činjenica da na području Teksasa prebivaju trenutni vlasnici kluba.

Na potezu je, s obzirom da se sudska zavrzlama neće rasplesti barem do 25. oktobra, kada je sudac Visokog suda u Teksasu zakazao saslušanje u slučaju Hicksova i Gillettova zahtjeva za odštetu, RBS, kojem je u interesu što brža prodaja i podmirenje duga koji iznosi 237 milijuna funti.

RBS već sutra, u petak 15. oktobra, ima mogućnopst pokretanja stečajnog podstupka. Dogodi li se taj scenarij, vodstvo Premierlige Liverpoolu će odmah oduzeti devet bodova.

Klub s Anfielda inače nakon sedam odigranih kola ima samo šest osvojenih bodova na kontu, te potpisuje svoj najlošiji start u prvu englesku ligu nakon 1953. godine.