Naučnici utvrdili
0

Slobodnjak Roberta Carlosa iz 1997. nije bio slučajnost

Sarajevo-x.com
Jedan od najnevjerovatnih golova ikada postignutih na fudbalskim terenima širom svijeta, slobodni udarac Roberta Carlosa protiv Francuske 1997. godine, nije bio slučajnost, tvrde francuski fizičari nakon provedenog istraživanja.

Iako se činilo da će udarac Brazilca sa 35 metara završiti kod korner-zastavice, lopta je skrenula nevjerovatnom putanjom i završila u mreži francuskog gola.

Skretanje lopte bilo je potpuno neočekivano, pa se francuski golman Fabien Barthez nije uspio pomjeriti sa gol-linije, misleći da će završiti daleko od gola.

Mnogi su Carlosov pogodak pripisali sreći, a jedna od teorija je da je gol postignut uz pomoć vjetra.

Naučnici su odlučili primjeniti zakone fizike i riješiti dilemu oko famoznog slobodnjaka, koji je svoje mjesto našao na brojnim televizijskim špicama.

Fizičari sa "Ecole Polytechnique in Palaiseau" kod Pariza izračunali su putanju lopte i dokazali da pogodak nije plod slučajnosti ili sreće. Naučnici su koristili različite položaje i spin plastične lopte kroz vodu kako bi pratili različite putanje.

Naučnici su zaključili da su utjecaj na promjenu putanje lopte imali atmosfera, brzina, snaga i udaljenost sa koje je Roberto Carlos "raspalio" po Barthezovom golu.

"Ljudi često primijete da je Carlosov udarac izveden sa velike udaljenosti, a mi smo dokazali da to nije slučajnost, već je daljina neophodna za dobijanje takve spiralne putanje", rekao je Christophe Clanet, jedan od istraživača koji su radili na studiji objavljenoj u "New Journal of Physics".