Nogomet
3

Sljedeće sedmice odluka o kazni Šimuniću

FENA
Josip Šimunić (Foto: Arhiv/AFP)
Josip Šimunić (Foto: Arhiv/AFP)
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) trebala bi sljedeće sedmice donijeti odluku o kazni Josipu Šimuniću zbog uzvika "Za dom" nakon utakmice za plasman na SP 2014. u kojoj je 19. novembra na zagrebačkom Maksimiru Hrvatska pobijedila Island sa 2-0 i plasirala se u Brazil, objavila je novinska agencija Tanjug pozivajući se na pisanje beogradskog lista Blic.

Blic, pozivajući se na izvor u sjedištu FIFA-e, tvrdi da bi Šimunić mogao biti kažnjen sa pet ili šest utakmica suspenzije.

FIFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Šimunića, koji je nakon utakmice Hrvatska - Island uzeo mikrofon i više puta uzviknuo "Za dom", na što su navijači odgovorili "Spremni".

Dva dana nakon tog incidenta zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je kaznilo Šimunića sa 25.000 kuna, jer je poticao publiku na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom, spremni".

Njegove ispad osudili su brojni hrvatski političari i udruge, Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor.

Šimunić je, pak, objavio da mu je bilo kakav oblik isključivosti ili nacionalne netrpeljivost stran, te da je za njega dom asocijacija na ljubav i toplinu.