Nogomet
216

Slišković za Klix: Pobijedit ćemo, Litvanija nije u rangu Portugala ili Francuske

Piše: Edin Isanović
Blaž Slišković
Blaž Slišković
Jedan od najuspješnijih selektora bh. nogometne reprezentacije Blaž Slišković naglašava kako vjeruje da će izabranici Safeta Sušića pobijediti u utorak Litvaniju u Kaunasu i plasirati se na Mundijal u Brazil. Popularni Baka bio je prvi kapiten bh. reprezentacije 1993. godine, a kasnije je kao šef državnog tima bio nadamak plasmana na veliko takmičenje.

Nekadašni selektor podvlači kako je ovo još jedna u nizu presudnih utakmica našeg nacionalnog tima.

"Ovaj put za klasu, ako ne i više, kvalitetniji smo od protivnika. Do sada smo imali negativna iskustva iz važnih mečeva. Sjetimo se Danske, Francuske i Portugala. Zbog toga trebamo imati dozu opreza. Naši se ne smiju opustiti niti jednog trenutka. Trebaju krenuti maksimalno i ofanzivno od prvog sudijskog zvižduka. Sigurno je da ćemo biti u prednosti jer će najmanje 70 posto gledalaca činiti naši navijači. Jednostavno, treba što prije postići pogodak . Ako to ostvarimo ranoj fazi utakmice, posao će biti olakšan“, kazao je Slišković za Klix.ba.

Istakao je kako je ovo zaista jedinstvena prilika.

"Nikada nismo imali lakšeg protivnika u odlučujućem okršaju. Danska, Portugal i Francuska bili su mnogo kvalitetniji od aktuelne generacije Litvanije. Pred nama je velika šansa i ne bismo je smjeli prokockati. Teret koji igrači sigurno nose na svojim plećima prestat će nakon 90 minuta igre. Vjerujem da će znati da se nose s tim pritiskom. Svejsni su da nacija želi trijumf i odlazak na Mundijal. Opet ponavljam, suparnik nema kvalitet kojeg se trebamo bojati. Ako se utakmici pristupi na pobjednički način, u što ne sumnjam, osvojićemo tri važna boda“,dodaje Slišković.

Fotografija Blaža Sliškovića iz 1993. godine
Fotografija Blaža Sliškovića iz 1993. godine

Naglašava kako bi odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo bilo izuzetno važno za državu.

"Bila bi to velika promocija za našu zemlju. Osim toga, aktuelni reprezentativci bili bi u fokusu interesovanja. Drugačije bi bilo da neki nogometni trener ili igrač sutra kaže da dolazi iz lige čija je zemlja učestvovala na Mundijalu. Period do održavanja prvenstva bio bi zanimljiv. Svi bi pričali o tome i sve bi probleme pokušali da stave u drugi plan. Još se jednom potvrdilo da sport, a pogotovo nogomet, ima veliki značaj za državu. Promocija preko najvažnije sporedne stvari na svijetu je značajna“, dodaje Baka.

Na kraju je kazao kako će utakmicu gledati u Sarajevu u studiju FACE TV gdje će biti gost i komentarisaće dešavanja pred, u toku i nakon utakmice.

"Vjerovatno ću nakon toga u glavnom gradu proslaviti plasman na Mundijal“, sa optimizmom je zaključio Slišković.