Nogomet
0

Slišković je prije četiri godine poražen na Koševu sa Širokim Brijegom

Piše: Edin Isanović
Derbi 24. kola BHT Premijer lige između Sarajeva i Širokog Brijega igra se danas na najvećem bh. stadionu sa početkom u 16:00 sati.

Tim sa Pecare trenutno ima dva boda više i za pretpostaviti je da bi bili zadovoljni osvajanjem jednog boda. S druge strane, u domaćem taboru naglašavaju kako će dati sve od sebe za pobjedu.

Bit će to nadigravanje u kojem je apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i timska homogenost, preduslov da se ispuni glavni cilj – željeni rezultat. Bordo tim će krenuti euforično u prvim minutama, a gosti će se truditi da taj početni nalet i entuzijazam prođu bez štete, i da što prije pređu u kontru.

Zavisno koliko će uspješni biti u tome, proporcionalno će jačati ili opadati euforija domaćih. Velika napetost i važnost utakmice, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre.

Goste sa Pecare u ovom okršaju sa klupe će predvoditi Blaž Slišković. On je naslijedio Slavena Musu koji je smijenjen nakon poraza od Veleža. Bit će ovo drugi mandat bivšeg selektora bh. tima na klupi Širokog Brijega.

Baka je 2011.godine kratko vodio Široki Brijeg. Dvoboj na Koševu nije mu ostalo u lijepom sjećanju. U 28. kolu je tim iz Hercegovine gostovao na najvećem bh. stadionu, a oba kluba vodila su bitku za izlazak na evropsku scenu. Utakmica se igrala 19. maja 2011.godine, a Sarajevo je predvođeno sa klupe Mirzom Varešanovićem slavilo sa visokih 3:0. Golove za tim sa Koševa postigli su Šćepanović, Arsenijević i Haris Handžić.

Pristalice Bordo tima priželjkuju i danas ovaj rezultat. Ipak, Široki Brijeg često je znao slaviti u okršaju sa Sarajevom u glavnom gradu BiH. Sve sugerira da će biti zanimljiva utakmica.

Forma posljednjih pet utakmica:

Široki Brijeg Zvijezda – Široki Brijeg 0:0 (prvenstvena) Široki Brijeg – Borac 0:0 (prvenstvena) Borac – Široki Brijeg 0:0 (Kup BiH) Velež – Široki Brijeg 1:0 (prvenstvena) Široki Brijeg – Mladost V.O. 2:0 (prvenstvena)

Sarajevo Sarajevo – Mladost V.O. 4:0 (prevnstvena)

Drina – Sarajevo 0:0 (prvenstvena) Travnik – Sarajevo 0:2 (prvenstvena) Sarajevo – Čelik 1:1 (prvenstvena) Olimpic – Sarajevo 0:1 (prvenstvena)