Maradona
0

"Slijede mi najteži ispiti u trenerskoj karijeri"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U subotu će argentinska nogometna reprezentacija u južnoameričkim kvalifikacijama igrati ključnu utakmicu protiv Perua za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Istovremeno će i njen selektor Diego Maradona tražiti produženje svog mandata.

Maradonina ekipa opasno koketira s eliminacijom iz kvalifikacija, međutim, ponajbolji nogometaš svih vremena, ali ne i takav selektor, smatra da će njegove trupe smoći snage za važnu pobjedu.

  • Nisam mislio da ćemo biti u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Moramo u subotu pobijediti Peru, a onda četiri dana kasnije tražiti tri boda u Urugvaju. To su sigurno dvije najteže utakmice u mojoj trenerskoj karijeri. Ipak, imam dovoljno samopouzdanja pred njih - kazao je kapiten argentinske reprezentacije koja je 1986. godine osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo.

Četiri prvoplasirane ekipe južnoameričkih kvalifikacija izborit će direktan plasman na SP kojem je sljedeće godine domaćin Južnoafrička Republika. Petoj slijedi razigravanje s četvrtoplasiranom ekipom CONCACAF-a, a baš na tom petom mjestu trenutno se nalazi sastav kojeg je Maradona preuzeo prošle godine nakon što je s selektorske klupe otišao Alfio Basile.

Jasno, mnogo toga u igri Argentine ovisit će o Barceloninom genijalcu, Lionelu Messiju, najjačoj “karti” u Maradoninom špilu.

  • On je naš pikov as - slikovito je opisao Messijevu vrijednost argentinski selektorski.

U južnoameričkim kvalifikacijama za SP Brazil i Paragvaj već su osigurali mjesta na Mundijalu. Najbliži tome u ovome trenutku trenutno su trećeplasirani Čile i Ekvador na četvrtom mjestu.