Nogomet
46

Slijede drastične kazne Željezničaru i Sarajevu: Ne želimo ovakav derbi!

Piše: J. H.
Nogometni savez Bosne i Hercegovine nije se zvanično očitovao o neredima na utakmici između FK Željezničar i FK Sarajevo (1:2) u okviru 13. kola BH Telecom Premijer lige BiH. Međutim, kako smo uspjeli saznati, oba kluba će itekako biti kažnjena zbog propusta.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Sarajevski derbi koji se odigrao proteklog vikenda ovaj put je opravdao epitet najzanimljivije utakmice domaćeg prvenstva. Nekoliko lijepih šansi za gol, driblinga, poteza i tri gola bili su razlog za zadovoljstvo navijača i ljubitelja nogometa.

Međutim, utakmicu i pobjedu Sarajeva zasjenili su navijački neredi na dijelu sjeverne tribina stadiona Grbavica u kojima je nekoliko osoba povrijeđeno, uglavnom navijača Bordo tima.

Propusti organizatora

Kako sada stvari stoje, FK Željezničar će biti itekako kažnjen zbog propusta u organizaciji utakmice. Manju kaznu će platiti gostujuća ekipa zbog upotrebe pirotehnike.

Vlado Rogić, predsjednik Disciplinske komisije NS BiH, u razgovoru za portal Klix.ba pojašnjava da za nerede najveću odgovornost snosi FK željezničar kao organizator susreta.

"Dešavanja na Grbavici su možda i ponajteži predmet koji ćemo razmatrati. Ovo je bio derbi kakav mi ne želimo, u kojem je došlo do nemilih scena za koje bi mi na Disciplinskoj komisiji voljeli da ih nema", kaže nam Rogić.

On je dodao da će ovaj slučaj razmotriti sveobuhvatno i donijet odluku prema Disciplinskom pravilniku.

"Mogu vam reći da će biti kažnjena oba kluba. Upotrebe pirotehnike je dovela do ugrožavanja života. Moj prijedlog će biti da se u buduće na stadionu Grbavica između dvije navijačke skupine postavi zaštitna mreža. Ovo nije prvi slučaj da se navijači međusobno gađaju na toj tribini", kaže predsjednik Disciplinske komisije koja će, najvjerovatnije, imati sastanak naredne sedmice.

Suzbijanje divljanja na stadionima

Adis Hajlovac, predsjednik Komiteta za stadione i bezbjednost, kaže da je bilo propusta u organizaciji utakmice, te dodao da je stadion Grbavica u lošem stanju kada je u pitanju sigurnosni aspekt.

"Grbavica nije najuslovnija za prihvat gledatelja. Vjerujem da će Disciplinska odrediti velike kazne i da su toga svjesni u FK Željezničar i FK Sarajevo", kazao je Hajlovac za naš portal.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je u svom izvještaju Disciplinskoj komisiji evidentirao od 150 do 200 baklji i drugih pirotehničkih sredstava koja su iskorištena tokom derbija na Grbavici.

Predsjednik Komiteta za takmičenje, Milorad Lale, kaže da će klubovi itekako biti kažnjeni.

"Mislim da će te kazne biti drastične s obzirom na njihov ponavljanje i divljanje na stadionu. Ovakve stvari se mogu suzbijati samo selektivnim kažnjavanjem. Ne mogu se kažnjavati samo oni koji bacaju baklje već i oni koji ne spriječe unošenje pirotehnike na stadion", kaže Lale te dodaje da će u ovom konkretnom slučaju na adresu Željezničara stići veća kazna od one koju će dobiti FK Sarajevo.