Nogomet
45

Slaven Novoselac o Zmajevima: Moramo biti još hrabriji, sviđa mi se Bešićeva agresivnost

Piše: D. B.
Slaven Novoselac
Slaven Novoselac
Nogometna reprezentacija BiH je odigrala svoju prvu utakmicu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu u kojoj je nažalost poražena od selekcije Argentine. O nastupu i šansama Zmajeva za naredni krug smo razgovarali sa bh. malonogometnim reprezentativcem Slavenom Novoselcem.

Novoselac je uprkos porazu od Argentine zadovoljan onim što je BiH pokazala u svom debiju na velikim takmičenjima.

"Prije svega moram reći da je poseban osjećaj gledati svoju reprezentaciju prvi put na SP-u. Kao sportaš, znam koliko to svaki od nas želi. Čak i ovako kao navijač, sjajan je osjećaj biti dio toga. Mogu misliti kako je samo lijepo biti direktni učesnik smotre najboljih reprezentacija na svijetu. Argentina jeste kvalitetnija i iskusnija reprezentacija, to se vidi, ali nimao nismo bili uplašeni i željeli smo se nadigravati. Bilo je agresivnosti, lijepih poteza, a i gol smo postigli nakon lijepe akcije. Prava šteta je šteta za prvi gol, ali smo nakon toga počeli igrati i razvijati napade. Sve u svemu, bio je to častan poraz", izjavio je Novoselac za Klix.ba

Posebnih zamjerki na igru Zmajeva nije imao.

"Detaljne analize treba ostaviti stručnom štabu reprezentacije, ali smatram da katastrofalnih grešaka nije bilo. Pozitivno je to što su Zmajevi pokazali želju za nadigravanjem. U pojedinim trenucima me je nerviralo bespotrebno ispucavanje lopte, no, jedno je utakmicu gledati na TV-u, a sasvim drugo igrati protiv Argentinaca", kazao je bh. malonogometni reprezentativac.

Formaciju reprezentacije BiH, koju je odabrao selektor Safet Sušić, je ocijenio logičnom i dobrom.

"Taktika s jednim napadačem ima svojih prednosti, ali i mana. Naša taktika najbolje odgovara Džeki, jer je na to navikao u Manchester Cityju. Ona otvara više prostora za ulazak igrača iz drugog plana. Razumljiva je Papetova taktika s obzirom da se radi o prvoj utakmici protiv izuzetno snažnog protivnika. Selektor je zbog toga bio oprezan", rekao je Novoselac.

Autogol Seada Kolašinca je poremetio naše Zmajeve.

"Onako brz pogodak je bio šok za nas, ali je istovremeno pomogao u oslobađanju od pritiska na na našu odbranu, pa smo u nastavku utakmice uspijevali dolaziti na protivničku polovinu i praviti akcije. Teško bi bilo izdržati takav pritisak cijelu utakmicu. Argentina se pokazala kao iskusniji i kvalitetniji tim, ali smo mi bili dostojan protivnik", izjavio je naš sagovornik.

Kada je riječ o nastupima naših reprezentativaca, posebno je pohvalio Muhameda Bešića.

"Ne bih posebno izdvajao pojedince s obzirom da je važnija kolektivna igra za pozitivne rezultate, ali mi je svakako drago vidjeti agresivnost i hrabrost Muhameda Bešića, koji je pravo osvježenje u našem timu", riječi su Slavena Novoselca.

Reprezentaciju BiH očekuju još dvije utakmice u okviru grupe F, protiv Nigerije i Irana, u kojima će naši Zmajevi tražiti pobjede i plasman u drugi krug.

"U preostale dvije utakmice trebamo ući još hrabrije, potrebno je da svi igrači budu na nivou, a ne samo pojedinci. Samo tako ćemo proći dalje. Nadam se da ćemo nakon te dvije utakmice imati razloga za zadovoljstvo i radost", kazao je Novoselac.

On je pratio i nastup reprezentacije Hrvatske,

"Od 1998. godine nisu imali bolji tim, koji može igrati sa svakom reprezentacijom bez problema. To su pokazali i protiv Brazila. Za uspjeh protiv takvih reprezentacija je potrabno da svaki pojedinac odigra odlično, no, protiv Brazilaca nije bilo tako. Nekoliko igrača su podbacili, a Brazil je to iskoristio. Ipak, Hrvati su pokazali veliki kvalitet i nadam se da će pobijediti Meksiko i Kamerun te se naći u drugom krugu", završio je Novoselac.