Nogomet
5

Škoti šokirali Hrvatsku na Maksimiru, upitan plasman na SP

Totalsport
Navijači Hrvatske (Foto: Arhiv/AFP)
Navijači Hrvatske (Foto: Arhiv/AFP)
Škotska nogometna reprezentacija zadala je Hrvatskoj neugodan udarac u nastojanju da se dokopa plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Usred Maksimira Škoti su slavili 1-0.

U šest utakmica grupe A Škoti su osvojili samo dva boda, a s obzirom i na veliki broj povrijeđenih igrača, u Zagreb su doputovali kao potpuni autsajderi. No, Hrvatska ovaj petak, bez suspendovanog Luke Modrića, nije bila na visokom nivou. Vidjelo se to od samog početka, napadi Štimčevih izabranika su bili slabašni i neučinkoviti, a kazna je stigla u 26. minuti.

U nastojanju da zaustavi prodor Shauna Maloneyja kapiten hrvatske reprezentacije Darijo Srna je nespretno odbio loptu tačno na nogu Roberta Snodgrassa kojem iz blizine nije bilo teško savladati Stipu Pletikosu.

Tek poslije primljenog gola Hrvatska se malo trgnula. Sammir je u 36. minuti s vrha šesnaesterca gađao prazan gol, ali nije bio precizan. Tri minute kasnije Ivan Rakitić je pucao glavom pored stative, a Ivica Olić je u zadnjoj minuti prvog dijela poslao loptu preko gola. U svakom slučaju, Hrvatska je prvo poluvrijeme završila bez ijednog udaraca unutar okvira suparničkog gola.

U nastavku je Hrvatska dominirala, ali nije uspjela slomiti otpor žilavih gostiju. Izmjene koje je napravio selektor Igor Štimac, uvođenje Eduarda, Nikole Kalinića i Nike Kranjčara, nisu urodile plodom. Pucali su Olić, Sammir, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić, ali nijedna lopta nije završila iza leđa Allana McGregora...

Gordon Strachan je tako došao do prve pobjede na klupi Škotske koja je ovom pobjedom pobjegla s dna grupe. Hrvatska se, pak, dovela u vrlo tešku situaciju. Pobijedi li Belgija večeras na svom terenu Srbiju, odlijepit će se od te reprezentacije na tri boda prednosti i napraviti veliki korak ka direktnom plasmanu u Brazil. Štimčeva će se ekipa moći tada polako početi okretati ka drugom mjestu i dodatnim kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, grupa A:

Hrvatska - Škotska 0-1 (Snodgrass 26) Belgija - Srbija (kasnije)

Redoslijed:

1. Belgija 16 (šest utakmica), 2. Hrvatska 16 (+1), 3. Srbija 7, 4. Wales 6, 5. Škotska 5 (+1), 6. Makedonija 4.