Veterani pred derbi
0

"Škoro i Mešanović odlučuju na Grbavici"

Razgovarao: Edin Isanović
Mišo Smajlović i Fuad Muzurović
Mišo Smajlović i Fuad Muzurović
Mnoge usporedbe govore o popriličnoj izjednačenosti. Utakmicu bi mogla riješiti neka sitnica.

Pred današnji okršaj vječitih sarajevskih rivala napravili smo paralelni intervju sa bivšim selektorima bh. nogometne reprezentacije i bivšim trenerima Željezničara i Sarajeva, Mišom Smajlovićem i Fuadom Muzurovićem.

Krenimo konkretno - šta može biti odlučujuće u 94. sarajevskom derbiju?

Smajlović: Prednost tim sa Grbavice je što igra na svom travnjaku, a svim znamo kakvu prevagu imaju domaći klubovi u našoj ligi. Pored toga, Željezničar je u posljednje četiri utakmice pobijedio i time pokazao da je forma u usponu. No, i to ponekda ništa ne znači u ovakvim utakmicama, pogotovo što se radi o dva partnera slične vrijednosti. Ipak, ako već zahtijevate, blagu prednost dajem domaćima.

Muzurović: Posljednji rezultati i jednog i drugog tima su dobri. Sarajevo je igralo odlično na Pecari, ali je nažalost izgubilo. Da su osvojili bod atmosfera bi sigurno bila još bolja. Mislim da domaći teren neće biti prednost za Želju. Šanse su 50:50, a ja kao navijač Sarajeva priželjkujem trijumf igrača u bordo majicama.

Možemo li se nadati kvalitetnijoj utakmici od predhodnih?

Smajlović: Sve sugerira da bi ovo trebao biti derbi na jakoj visokom nivou kvaliteta. Neriješen ishod nikome ne odgovara. Dosta toga ovisi i o ponašanju navijača koji će siguran sam u to, napraviti odličan dekor. Želja mi je da sve protekne u fer i sportskoj igri.

Muzurović: Svakako. U to sam ubijeđen. Tabela pokazuje da su timovi u vrhu i da se trijumfom mogu uključiti u borbu za titulu.

Mislite li da će se igrati ofanzivno?

Smajlović: Mislim da će se utakmica otvoriti oprezno. To će biti klasično ispitivanje snaga. U slučaju da u prvom poluvremenu neko postigne pogodak, sve taktike padaju u vodu. Apsotrofiram, sve zavisi od kretanja rezultata.

Muzurović: Sigurno. Kompozicije sastav to nalažu i Osimu i Janjošu. Oba trenera najavila su otvorenu i agresivnu igru. Tako će i biti.

Prednosti Željezničara, odnosno Sarajeva?

Smajlović: Tim sa Koševa nije opterećen i tu vidim njihovu prednost. S druge strane, stariji sarajevski premijerligaš je izgradio pobjedničku seriju i u pozitivnom su zamahu glede svega što se dešava oko kluba.

Muzurović: U ovakvim utakmicama teško je pronaći posebnu prevagu. Dok sam bio na klupi bordo tima znalo mi se desiti da smo u mnogo boljoj formi od komšija, ali na kraju izgubimo. Recimo sa Safetom Sušićem, Pašićem, Janjošom teško sam izlazio na kraj sa Željom.

Koji bi igrač mogao obilježiti derbi?

Smajlović: Kod plavih bi to mogao biti iskusni Mešanović, a Sarajevo će predvoditi odlični Škoro.

Muzurović: Igrači koji će nositi ambicije svog kluba su Mešanović i Bučan kod Željezničara, te Škoro i Hadžić kod bordo tima.