Nogomet
16

Skandinavski derbi: Euro bez Zlatana Ibrahimovića ili oproštaj Mortena Olsena?

Piše: O. T.
Zlatan Ibrahimović i Morten Olsen (Foto: EPA)
Zlatan Ibrahimović i Morten Olsen (Foto: EPA)
Kuglice u Nyonu odlučile su da u baražu gledamo skandinavski derbi, sudar Švedske i Danske. To znači da na evropskim prvenstvima više nećemo gledati Zlatana Ibrahimovića ili Mortena Olsena koji je najavio odlazak sa mjesta selektora narednog ljeta. Prva utakmica igra se večeras u 20 sati i 45 minuta u Švedskoj.

Put do baraža

Ispred Šveđana u grupi G kvalifikacija za Euro bile su Austrija i Rusija, dok su iza ostale Crna Gora, Lihtenštajn i Moldavija. Tim kojeg sa klupe predvodi Erik Hamren nije uspio savladati ni Austriju ni Rusiju u četiri meča grupne faze zabilježivši dva remija i dva poraza čemu su dodali i gostujući remi sa Crnom Gorom, dok su u ostalim mečevima, očekivano, slavili.

Danska je u grupi sa najmanje ekipa bila treća iza Portugala i Albanije, te ispred Srbije i Armenije. U oba meča protiv Srbije upisali su šest bodova. Protiv Albanije su oba puta remizirali, a do drugog mjesta nisu došli zbog kiksa protiv Armenije u gostima (0:0) i zbog toga što je Albanija savladala Portugal u gostima, dok su Danci oba puta poraženi od Portugala.

Najveći uspjeh ostvarili 1992. godine

Ovo je prvi put da reprezentacija Švedske igra baraž za Evropsko prvensto, a baraž su igrali i u kvalifikacijama za prethodni Mundijal u Brazilu kada su zaustavljeni od Portugala. Do sada su pet puta učestvovali na evropskim prvenstvima i najveći uspjeh su ostvarili 1992. godine kada su igrali polufinale u kojem su poraženi od Njemačke.

Najveći uspjeh Danske na evropskim prvenstvima je također Euro 1992. godine kojeg su osvojili iako su se plasirali tek nakon što je bivša Jugoslavija izbačena sa prvenstva. Pored toga, Danci su učetvovali na još šest završnih smotri najboljih reprezentacija Starog koninenta. Od Eura 1984. godine propustili su samo Euro 2008. godine.

Ibrahimović protiv Eriksena

Pored Zlatana Ibrahimovića (34) koji je prvo ime cijelog baraža, a ne samo Švedske, u domaćem timu imena koja se izdvajaju su iskusni veznjak Grasshopersa Kim Kallstrom (33) koji je upitan za ovaj meč zbog povrede, te napadači Ola Toivonen (29) iz Sunderlanda i John Guidetti iz Celte Vigo (23). Ovo je vjerovatno posljednji Euro na kojem možemo gledati Zlatana Ibrahimovića koji je kazao da ono neće biti vrijedno gledanja bez njega, ali tako je govorio i za prethodni Mundijal kojeg su Šveđani propustili. A Ibrahimović mora paziti u pošto mu prijeti suspenzija u uzvratu ukoliko dobije žuti karton večeras.

Kapiten reprezentacije Daniel Agger (30), trenutno štoper Brondbyja, koji je slavu stekao igrajući za Liverpool, zbog svoje reputacije prvo je ime Danske. Ipak, najveća opasnost dolazi od ofanzivnog veznjaka Tottenhama Christiana Eriksena (23). Od ostalih igrača najupečatljivi su talentirani veznjak Pierre-Emile Hojbjerg (20) iz Schalkea, štoper Simon Kjear (26) iz Fenerbahčea, veznjak Michael Krohn-Dehli (26) iz Seville i zaštitno lice "trolova" na društvenim mrežama, napadač Nicklas Bendtner (27) iz Wolfsburga. Pierre Emile Højbjerg, Lars Jacobsen, Simon Kjear i William Kvist moraju paziti da ne dobiju javno opomenu koja bi ih udaljila od uzvrata.

Hoće li se Olsen oprostiti na Euru ili u baražu?

Ova dva tima do sada su se susretala čak 104 puta. Šveđani su slavili u 46 mečeva, a Danci u 40. Najvatrenije je bilo u kvalifikacijama za Euro 2008 godine kada su se sastali u grupnoj fazi. Tada je utakmica u Danskoj prekinuta u 89. minuti nakon što je navijač Danske napao glavnog sudiju meča Herberta Fandela koji je prethodno dosudio penal Šveđanima. Na Euro su se plasirali Šveđani zajedno sa Španijom. Osveta je stigla u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine kada su Danci prošli zajedno sa Portugalom, a Švedska je “zapela“ u grupi.

Ovaj okršaj je zanimljiv i po tome što je selektor Danske Morten Olsen odlučio napustiti klupu najkasnije narednog ljeta kada će napuniti 16 godina boravka na mjestu selektora ove zemlje po čemu je peti trener sa najdužim stažom na selektorskoj klupi jedne reprezentacije u historiji evropskog fudbala.