Nogomet
0

Skandal u FIFA-i: Napout podnio ostavku na mjesto predsjednika CONMEBOL-a

Anadolija
Juan Angel Napout (Foto: EPA)
Juan Angel Napout (Foto: EPA)
Paragvajac Juan Angel Napout podnio je ostavku na mjesto predsjednika Južnoameričke fudbalske konfederacije (CONMEBOL).

Napout, koji je jedan od potpredsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA), uhapšen je u Cirihu prošle nedjelje na zahtjev američkih vlasti i trenutno je pod zabranom obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu.

On je uhapšen zajedno sa kolegom potpredsjednikom FIFA Alfredom Hawitom, zbog sumnje da su prihvatili milione dolara mita. Wilmar Valdez, predsjednik Fudbalskog saveza Urugvaja, privremeno do januara zamjeniće Napouta na mjestu prvog čovjeka kontinentalne konfederacije.

Napour i Hawit su među 16 bivših i sadašnjih visokih fudbalskih zvaničnika koje su američke vlasti optužile za organizovanu korupciju. Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da je njih 16 bilo uključeno u reketiranje, prevare i pranje novca, te da su viđeni kako traže ili primaju preko 200 miliona dolara mita.

"Poslije ostavke predsjednika Juana Angela Napouta odlučeno je da će se kongres na kojem će biti izabran njegov nasljednik i novi potpredsjednici održati 26. januara 2016. godine", saopšteno je iz CONMEBOL-a.

Napout je za privremenog predsjednika CONMEBOL-a izabran 2014. godine, a u martu ove je izabran za stalnog i mandat mu je trebao trajati do 2019. Prije njega su ostavke na pozicije potpredsjednika CONMEBOL-a dali Kolumbijci Luis Bedoya i Sergio Jadue koji su priznali krivicu za reketiranje i prevaru.