Nogomet
0

Sjevernoj Koreji besplatan signal iz Južne Afrike

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U dogovoru s Međunarodnom nogometnom federacijom (FIFA) Azijsko-pacifička unija za radijsko i TV-emitiranje (ABU) poklonila je Sjevernoj Koreji prava prijenosa SP-a u nogometu.

Sportski direktor ABU-a John Barton potpisao je ugovor kojim FIFA Sjevernokorejskoj javnoj televiziji (KCB) dopušta besplatno primanje TV-signala iz Južnoafričke Republike. Dogodilo se to u petak, nekoliko sati uoči prve utakmice koju nogometaši Sjeverne Koreje igraju na Mundijalu, protiv Brazila u okviru grupe G.

"Sjevernokorejci imaju signal s FIFA-inim blagoslovom. Imaju ga legitimno i ne kradu ga. Ne rade i nisu napravili ništa krivo", rekao je Barton dodavši:

"Ovo je sport, nije politika. Dajemo sjevernokorejskom narodu signal da bi mogao gledati Svjetsko prvenstvo. Želimo Sjevernokorejcima da vide život iza zavjese".

Istom je priliko Barton demantirao navode da su dosad Sjevernokorejci piratski prikazivali utakmice sa Svjetskog prvenstva u JAR-u, a nakon što je to pitanje pokrenuto na SBS-u, producentskoj kući iz Južne Koreje koja ima pravo prijenosa za cijeli korejski poluotok.

Ostaje, međutim, činjenica da građani Sjeverne Koreje niti jednu utakmicu dosad nisu gledali uživo. Otvarajući dvoboj između Južne Afrike i Meksika, inače igran u petak, gledali su u subotu, dok je njihova državna televizija sraz Južne Koreje i Grčke, odigran u subotu, emitirala u ponedjeljak.