Nogomet
32

Sjeverna Irska savladala Ukrajinu i upisala historijsku pobjedu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva u Francusoj Sjeverna Irska je rezultatom 2:0 savladala Ukrajinu i upisala svoju prvu pobjedu na evropskim prvenstvima.

Sjeverna Irska je debitant na Evropskom prvenstvu i, nakon poraza u 1. kolu od Poljske (1:0), uspjela je postići prve golove na evropskim prvenstvima i ostvariti historijsku pobjedu.

Prvo poluvrijeme utakmice ponudilo je malo šansi tako da je prvo uzbuđenje bilo u 28. minuti kada je Sjeverna Irska tražila penal nakon Hačerdijevog starta nad Washingtonom.

Na prvu šansu čekali smo do 33. minute kada je Cathcart šutirao glavom preko gola nakon što je centrirao Ward.

Nakon prvih 45 minuta nije bilo golova, a dominirala je Ukrajina s tim da je važno istaknuti kako je Sjeverna Irska pokazala bolju predstavu za razliku od meča protiv Poljske.

Već u 48. minuti Sjeverna Irska je stigla do pogotka, a strijelac je bio McAuley koji je tako ušao u historiju svoje zemlje kao njen prvi strijelac na evropskim prvenstvima.

U 51. minut Seleznjov je pokušao glavom, ali McGovern brani njegov udarac. Seleznjov je u 71. minuti dodao Kovalenku koji propušta izglednu šansu. Pokušavali su Ukrajinci i nakon šanse Kovalenka da stignu makar do boda, ali nisu uspijevali.

Sve je riješio rezervista McGinn u 96. minuti koji je pogodio za konačnih 2:0. Nakon akcije po desnoj strani, sa vrha šesnaesterca šutirao je Dallas čiji udarac brani Pijatov, ali odbijenu loptu u gol sprema McGinn.

Sjeverna Irska je i na prvenstvo došla na iznenađenje fudbalske javnosti, a nakon ove pobjede može se nadati i plasmanu u osminu finala.

Sjeverna Irska: McGovern, Hughes, Cathcart, McAuley, J Evans, Ward (McGinn 69'), C Evans (McNair 93'), Davis, Norwood, Dallas, Washington (Magennis 84').

Ukrajina: Pijatov, Fedeckoj, Hačeridi, Rakicki, Ševčuk, Jarmolenko, Sidorčuk (Garmaš 76'), Stepanenko, Konopljanka, Kovalenko (Zinčenko 83'), Seleznjov (Zozulja 72').