Nogomet
23

Sjajno drugo poluvrijeme u Fortalezi, Njemačka i Gana odigrale 2:2

Piše: N. J.
(Foto: EPA)
Odlično drugo poluvrijeme utakmice 2. kola u grupi G Svjetskog prvenstva u Brazilu odigrale su večeras selekcije Njemačke i Gane na stadionu Castelao u Fortalezi. Rezultat je na kraju glasio 2:2.

Prvo poluvrijeme nije ponudilo nogomet kakav smo očekivali, posebno od selekcije Njemačke koja je u prvom kolu deklasirala Portugal 4:0. Nasuprot njima, igrači Gane su imali nekoliko pokušaja sa distance, ali nije to bilo dovoljno da bi iznenadili Neura. Tako je prvih, poprilično loših 45 minuta završeno bez golova.

U drugom poluvremenu potpuno druga slika. Nijemci su golom Gotzea već u 51. minuti došli u vodstvo 1:0. Sjajno je u 16-erac ubacio Muller, a Gotze glavom loptu ubacio u mrežu Gane. Međutim, samo tri minute kasnije, Gana stiže do poravnanja rezultata preko Ayewa koji je također poentirao glavom nakon ubačaja Affula.

U 63. minuti Gana dolazi do potpunog preokreta i vodstva 1:2 preko Asamoaha Gyana koji je dobro primio loptu, na koju je ostao kratak jedan igrač njemačke odbrane, te savladao nemoćnog Neuera.

Imali su potom igrači Gane još jednu izglednu priliku da možda povedu i 1:3, no realizacija je izostala. No, onda je u 71. minuti nakon kornera iskusni Miroslav Klose poravnao rezultat na 2:2. Ispostavilo se da je to i konačan rezultat ovog susreta.

Nijemci nakon dvije odigrane utakmice u grupi G imaju četiri boda, SAD je na drugom mjestu sa tri boda iz jedne utakmice, Gana ima jedan osvojen bod u dvije utakmice, a Portugal je nakon jedne utakmice bez bodova.

Grupa G, 2. kolo:

Fortaleza: Njemačka - Gana 2:2 (Gotze 51, Klose 71./ Ayew 54., Gyan 63.)