Nogomet
764

Sjajni Zmajevi Pjanić i Džeko predvodili Romu do pobjede protiv Juventusa

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U derbiju 2. kola italijanske nogometne elite Roma je pobijedila Juventus na svom terenu rezultatom 2:1.

Golove za domaće postigli su bh. reprezentativci Miralem Pjanić i Edin Džeko, dok je za goste pogodio Dybala. "Vučica“ je igrala na bh.pogon. Već u prvoj minuti tražili su domaći jedanaesterac nakon što je u šesnaestercu srušen Florenzi, ali sudija Rizzoli pokazuje da se igra nastavi.

U 8. minuti Falque dobro šutira, lopta odlazi preko gola. Igrao se 22.minuti kada je Džeko bio u dobroj prilici, ali nije najbolje zahvatio loptu.

U 24. minuti Miralem Pjanić sjajnim je šutem pogodio stativu. Buffon je bio savladan, ali je okvir gola spriječio pogodak za domaće. U 30. minuti Džeko je isprobao svoj udarac, ali je izblokiran. Odbrambeni igrači Juventusa igrali su dosta grubo pa je u Rizzoli u 37. minuti Cheliniju pokazao žuti karton.

Dvije miniute poslije Pjanić sa 30 metara testira Buffona koji bez problema interveniše.

Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao. Domaći su napadali, dok su se gosti branili i prijetili iz kontri. Nakon prvih 45 minuta semafor je pokazivao 0:0.

Otvaranje drugog dijela počinje šansom gostiju. No, nakon centaršuta Evre lopta odlazi u korner. U 57. minuti velika prilika za Pjanića, šutirao je iz neposredne blizine, ali je Buffon bio oprezan. Tri minute poslije Džeko puca, ali sjajni golman Juventusa opet brani.

Međutim, dvije minute poslije konačno je kapitulirao Buffon. Sjajan slobodnjak izveo je Pjanić. Gađao je gornji desni ugao, a golman Juventusa samo je pogledom ispratio put lopte u mrežu. Nakon pogotka nastala je erupcija oduševljenja na Olimpicu.

Juventus kreće snažnije nakon primljenog gola. U 71.minuti Pogba nije precizan. Samo minut poslije ponovo izvanredno interveniše Buffon nakon šuta Nainggolana. Roma je zaista igrala izvanredno. U 72.minuti kombinirali su Pjanić i Džeko. Napadač Zmajeva je dobro šutirao, ali je izblokiran njegov udarac. Kapiten bh. reprezentacije dobio žuti karton u 77. minuti.

Minut poslije Evra dobija drugi žuti karton i Juventus je ostao sa igračem manje. To su domaći kapitulizirali pogotkom Džeke u 79.minuti. Pogodio je glavom. Sjajna partija bh. reprezentativca.

Gosti smanjuju na 2:1 u 88. minuti. Gol je postigao Dybala. Rezultat se do kraja meča nije mijenjao, iako su gosti imali sjajnu priliku u sudijskoj nadoknadi.

Džeko je dobio ovacije Olimpica kada je izmijenjen u posljednjoj minuti. Roma je savladala velikog rivala, a zadovoljan može biti i selektor bh. reprezentacije Mehmed Baždarević jer su Pjanić i Džeko u dobroj formi pred okršaj sa Belgijom.