Nogomet
52

Sjajni Tadić donio pobjedu Srbiji nad Austrijom, Italija u trileru rastužila Makedoniju

Piše: O. T.
Duel Dušana Tadića (Srbija) i Marka Arnautovića (Austrija) (Foto: EPA)
Duel Dušana Tadića (Srbija) i Marka Arnautovića (Austrija) (Foto: EPA)
Utakmicama u grupama D, G i I počelo je 3. kolo evropskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U terminu od 20:45 sati odigrano je pet utakmica.

Grupa D

Srbija - Austrija 3:2

Srbija je na beogradskoj Marakani upisala jako važnu pobjedu savladavši Austriju rezultatom 3:2. U vrlo uzbudljivoj utakmici Srbija je tri puta dolazila do vodstva, a Austrija se dva puta vraćala.

Izabranici Slavoljuba Muslina mogu itekako biti zadovoljni otvaranjem kvalifikacija, jer sada imaju sedam bodova i nakon što su katastrofalno okončali sve kvalifikacione cikluse u ovom desetljeću, ovaj put su na pravom putu da se izbore za jedno od prva dva mjesta u grupi.

Veliku pogodnost Srbiji daje i činjenica da je Vels ranije kiksao kod kuće protiv Gruzije (1:1) tako da su Orlovi trenutno prvi tim tabele, jer imaju bolju gol-razliku od Irske.

Ponajbolju predstavu u nacionalnom dresu odigrao je napadač Newcastlea Aleksandar Mitrović koji je postigao dva gola (6' i 23'), ali oba puta su gosti poništavali vodstvo. Pogađali su Sabitzer (15') i Janko (62'). Ipak, presudio je Dušan Tadić koji je matirao Ozcana u 74. minuti. Tadić je osim gola upisao i dvije asistencije kod Mitrovićevih pogodaka tako da su ova dva igrača junaci Srbije u ovom meču.

Moldavija - Irska 1:3

Irska je u gostima slavila protiv Moldavije (3:1). Long (2') i McClean (69' i 76') bili su strijelci za goste, dok je jedini gol za Moldavce postigao Bugaev u sudijskoj nadoknadi prvog dijela.

Grupa G

Albanija - Španija 0:2

Albanija je kod kuće poražena od Španije sa 2:0. Albanci su se poprilično dobro držali u prvom poluvremenu koje je okončano bez golova, ali su golovi Coste (55') i Nolita (63') donijeli pobjedu Crvenoj furiji. Ovo je prvi poraz Albanije u kvalifikacijama.

Makedonija - Italija 2:3

Odličnu predstavu pružila je Makedonija protiv Italije u Skopju, a na kraju je bilo 3:2 za Italiju. Nakon prvih 45 minuta vodila je Italija golom Belottija nakon ubačaja Bernardeschija iz kornera u 24. minuti. Međutim, Makedonija je prikazanom igrom zaslužila makar neriješen rezultat na poluvremenu, jer je Nestorovski u 18. minuti pogodio prečku, a onda opasno zaprijetio i u 41. minut kada je Buffon spasio Italiju.

Kvalitetna igra Makedonije isplatila se na otvaranju drugog dijela kada goloviam Nestorovskog (57') i Hasanija (59') domaćin dolazi do prekokreta. Stadion je eruptirao.

Nažalost za Makedonce, uslijedio je još jedan preokret na utakmici, u režiji Italije, a strijelci su bili Immobile u 75. i Candreva u 92. minuti.

Makedonija sada ima tri poraza, dok je Italija skupila sedam bodova.

Grupa I

Island - Turska 2:0

Turska je porazom od Islanda (2:0) u gostima ponovo ostala bez pobjede u kvalifikacijama. Autogol Topraka u 42. minuti i gol Finnbogasona u 44. minuti donijeli su bodove Islanđanima koji mogu biti prezadovoljni otvaranjem kvalifikacija, dok je Turska u jako teškoj situaciji iako je imala teško otvaranje kvalfikacija zbog toga što je igrala protiv Hrvatske u gostima (1:1), Ukrajine kod kuće (2:2) i večeras protiv Islanda u gostima.

Ovo je jedna od najujednačenijih grupa kvalifikacija pošto u njoj nastupaju čak četiri sudionika minulog Eura u Francuskoj (Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska).