Nogomet
37

Sjajni Liverpool pomeo Villarreal na Anfieldu, Sevilla nokautirala Šahtar za finale u Baselu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Poznati su učesnici finala Evropske lige. Liverpool je s ukupnih 3:1 izbacio Villarreal, dok je Sevilla s ukupnih 5:3 bila bolja od Šahtara u polufinalnom dvomeču.

Prije tačno dvije godine u bijelom dresu Liverpoola Luis Suarez, sadašnji napadač Barcelone, ronio je suze nakon remija Redsa u 37. kolu Premiershipa. Tim sa Anfielda gostovao je Crystal Palaceu na Selhurst Parku i imao 3:0 u 55. minuti, a onda je uslijedio povratak Palacea koji je izjednačio na 3:3 čime je Liverpool svoje šanse za osvajanjem Premiershipa dodatno smanjio. TItulu je kasnije osvojio Manchester City.

Možda su i večeras tekle suze među poklonicima Liverpoola, ali ovaj put to su suze radosnice zbog plasmana u finale Evropske lige i šanse da Liveprool nakon 11 godina čekanja osvoji novi evropski trofej i usput se plasira u grupnu fazu Lige prvaka naredne sezone.

Villarreal je zaprijetio u petoj i šestoj minuti opasnim udarcima Gaspara i Dos Santosa, ali se mreža zatresla na drugoj strani kada je u sedmoj minuti kapiten Bruno Soriano postigao autogol za vodstvo Liverpoola od 1:0.

Šansu da udvostruče vodstvo, Redsi su imali u 14. minuti kada je Lallana bio neprecizan nakon šuta iz kaznenog prostora. Nova prilika za gol Redsa stigla je u 25. minuti kada je Musacchio spasio svoj gol nakon kornera Liverpoola.

Do kraja prvog poluvremena jedinu pravu šansu za gol imao je Villarreal u 45. minuti, ali je Cedric šutirao pravo u Mignoleta.

Tim Jurgena Kloppa zaigrao je još bolje u drugom dijelu i nakon uvodnog pritiska na goste, Sturridge je pogodio za 2:0 u 63. minuti za delirijum na Anfieldu.

Potom su gosti u 71. minuti ostali bez Ruiza koji je dobio drugi žuti karton, a Liverpool je to vrlo brzo iskoristio i već u 81. minuti pogodio za 3:0. Strijelac je bio Lallana i tada je bilo jasno da će Redsi s ukupnih 3:1 u dvomeču plasirati se u finale.

Liverpool će u finalu igrati protiv Seville koja je pobjedom nad Šahtarom (3:1) u Andaluziji izborila treće uzastopno finale Evropske lige gdje će tražiti treću uzastopnu titulu što bi bio novi rekord. Prvi meč u Lavovu završen je rezultatom 2:2 što znači da Sevilla dalje ide s ukupnih 5:3.

Sevilla je odlično otvorila meč. Napadač Gameiro je iskoristio grešku gostiju i pogodio u devetoj minuti susreta za 1:0.

Šahtar je uspio izjednačiti u 44. minuti kada je mrežu Sorije pogodio hrvatski Brazilac Eduardo. Ovim golom Eduardo je nastavio sjajnu formu i sada ima sedam golova u posljednjih deset utakmica za Šahtar u svim takmičenjima.

Nakon samo dvije minute u nastavku, Sevilla je ponovo povela. Strijelac je opet Gameiro koji sada ima sedam golova u osam nastupa u ovoj sezoni Evropske lige.

Novi gol za Sevillu postigao je Mariano prelijepim udarcem u 59. minuti čime je postavio rezultat na, kasnije će se ispostaviti, konačnih 3:1.

Finale će se igrati 18. maja na St. Jakob-Parku u Baselu.