8. kolo Premiershipa
5

FOTO+VIDEO / Sjajni Edin Džeko s dva pogotka donio pobjedu Cityju

Klix.ba
Edin Džeko
Edin Džeko postigao dva pogotka za samo 15 minuta igre (Foto: AFP)
Manchester City slavio je na gostovanju kod West Bromwich Albiona rezultatom 2:1 zahvaljujući golovima bh. reprezentativca Edina Džeke.

City je gubio do 80. minute, ali je bh. reprezentativac Edin Džeko postigao izjednačujući pogodak samo dvije minuta nakon ulaska u igru. Pobjednički pogodak Džeko je postigao u sudijskoj nadoknadi. No, vratimo se na utakmicu.

Prvi dio susreta na stadionu The Hawthornes pripao je Građanima. U prilici su se našli Nasri, Balotelli, Tevez, Aguero, ali se ipak na pauzu otišlo rezultatom 0:0.

Slična sutuacija i u nastavku susreta. Nogometaši Cityja su napadali, ali bez konkretne realizacije. U 67. minuti domaćini dolaze u vodstvo pogotkom Shanea Longa.

Bh. reprezentativac Edin Džeko u igru ulazi u 78. minuti i samo dvije minute kasnije postiže izjednačujući pogodak. Džeko je na asistenciju Teveza sjajno zabio glavom i još jednom pokazao da je riječ o vrhunskom igraču.

Bh. reprezentativac je pred sami kraj susreta majstorski pogodio i Cityju donio pobjedu.

Cityjev gradski rival Manchster United slavio je na svom stadionu savladavši Stoke City s uvjerljivih 4:2.

Stoke je utakmici na Old Traffordu poveo u 11. minuti autogolom Waynea Rooneyja. Samo 16 minuta kasnije Rooney je ispravio pogrešku i izjednačio na 1:1.

Nakon izjednačujućeg gola, nogometaši Uniteda su krenuli ofanzivno. Rooney je opet imao odličnu priliku u 36. minuti, pucao je glavom, ali je odbrana Stokea blokirala udarac. Nakon njega šansu za pogodak su imali Scholes i Welbeck, koji pogađa prečku.

Pred kraj prvog poluvremena vodstvo domaćih povećava Robin van Persie. S rezultatom 2:1 otišlo se na pauzu.

Na samom početku drugog dijela susreta, Welbeck na asistenciju Rooneyja zabija za visokih 3:1. Michael Kightly uspijeva smanjiti rezultat u 59. minuti, no samo šest minuta kasnije Rooney još jednom posprema loptu u Begovićevu mrežu.

Premiership, 8. kolo:

Tottenham - Chelsea 2-4 (Gallas 47, Defoe 54 / Cahill 17, Mata 66, 69, Sturridge 90+1) Fulham - Aston Villa 1-0 (Baird 84) Liverpool - Reading 1-0 (Sterling 29) Manchester United - Stoke 4-2 (Rooney 27, 65, Van Persie 45, Welbeck 46 / Rooney 11-ag, Kightly 59) WBA - Manchester City 1-2 (Long 67 / Džeko 80, 90+2) Swansea - Wigan 2-1 (Hernandez 65, Michu 67 / Boyce 69)

West Ham - Southampton 4-1 (Noble 46, 72 - 11m, Nolan 48, Maiga 87 / Lallana 64)