Primera
0

Sjajna Barça utišala Santiago Bernabeu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Barcelone deklasirali su vječnog rivala, madridski Real, u utakmici 34. kola domaćeg prvenstva. Pobijedili su Katalonci u Madridu 6-2.

Prije ovog ogleda je Real posredstvom sedam uzastopnih pobjeda došao Barceloni na samo četiri boda zaostatka i moguća pobjeda u međusobnom srazu bi potpuno zakomplicirala prvenstvo. No, Real je od tog cilja bio udaljen miljama.

Posljednji put je Real od Barcelone primio pet pogodaka 9. januara 1994. godine (na Camp Nou 5-0). Na svom Bernabeu Real je najgore poražen od Barçe (ako gledamo posljednja dva desetljeća) 19. novembra 2005. godine (3-0). No, šest pogodaka i pobjeda 6-2 je jedan od najvećih poraza u Realovoj historiji.

Ništa nije na početku utakmice nagovještavalo takav šok u Madridu, makar je bilo evidentno da će pasti mnogo pogodaka.

Pogotkom glavom Argentinca Higuaina (19. u Primeri), na centaršut Ramosa, domaćin je poveo već u 14. minuti. No, odmazda je uistinu bila teška.

Henry je u 17. minuti izjednačio nakon polukontre, potom je tri minute kasnije Carles Puyol zabio svoj prvi pogodak u sezoni za 2-1, a Leo Messi je u 35. krasno plasirao loptu kraj Casillasa za 3-1.

Bio je to rezultat prvog dijela, ali moglo je pasti još dvostruko ili trostruko više pogodaka. S naznakom da je Barcelona konstantno bila bolja, kontrolirala sredinu i lakše kombinirala.

U nastavku je Ramos iz blizine glavom pogodio za 3-2 i time udahnuo malu nadu domaćinu, ali na drugoj strani je opet pljuštalo još gore. Domaća odbrana je bila spora, potpuno nesposobna zaustaviti fantastičnu izvedbu kvarteta Xavi - Messi - Henry - Eto'o.

Henry je svojim 19. pogotkom u sezoni povećao na 4-2, pa Messi svojim 23. na 5-2, a priču je zaključio Pique koji se ponio kao pravi centarfor i zaokružio pobjedu na 6-2.

Kratko je trajala neizvjesnost da Real može napraviti preokret u prvenstvu. Barcelona je ovom pobjedom potvrdila koliko je bolja od svog velikog rivala.

Primera, 34. kolo:

Real Madrid - Barcelona 2-6 (Higuain 14, Ramos 56 / Henry 17, 58, Puyol 20, Messi 35, 75, Pique 86)

Numancia - Malaga (kasnije)

Villarreal - Sevilla (kasnije)

Redoslijed: 1. Barcelona 85, 2. Real Madrid 78, 3. Sevilla 57 (-1), 4. Valencia 56 (-1), 5. Villarreal 55 (-1), 6. Atletico Madrid 52 (-1)...