Nakon pobjede u Belgiji
0

Širom otvorena vrata baraža za BiH

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: UEFA
Foto: UEFA
Sjajnom igrom naši reprezentativci zabilježili su pobjedu u duelu sa Belgijom. Niti u najljepšem snu nismo se nadali emocijama koje su nas podsjetile na pobjedu nad Danskom od 2-0 na Parkenu prije šest godina. Kada je naša nacionalna selekcija u pitanju nema pravila, postoji samo tinjajuća nada da možemo i protiv (po reputaciji) kvalitetnijih reprezentacija.

Upisali smo historijsku pobjedu koja širom otvara vrata baraža. Trenutno smo drugi na tabeli, a uz Njemačku smo najefikasnija selekcija u kvalifikacijama. Trijumfom od 4-2 u Genku napokon je na vidjelo izašao kvalitet koji odabrana bh. vrsta posjeduje. Mreža domaćih tresla se češće nego što je iko mogao očekivati.

Nametnuli kombinatoriku

Iako su povrede obilježeile ovo okupljanje, selektor je sve vrijeme nastojao da ekipa ne iskače iz uobičajenog ritma. U ključnim momentima dvoboja reprezentativci su prizemljili igru, nametnuli kombinatoriku i širili protivničke linije. Naši vezni igrači su to odlično iskoristili stvarajući višak i ulaskom između linija prijetili "crvenim đavolima“.

Potvrda te činjenice su sjajne akcije s nekoliko dodavanja te izvanredni pogoci Džeke, Bajramovića i Misimovića. Jedan zgoditak postignut je iz prekida, kada je na dobro ubacivanje veznjaka Wolfsburga, Jahić bio najprisebniji. BiH je dominirala taktičko-tehnički, a domaćin je teško pronalazio način da ugrozi naš gol. Čini se da su igrali šablonski, sa centaršutima na napadače.

Odbrana je bila na visini zadatka čak i kada je ostala bez Spahića (izašao zbog povrede). Njega je zamijenio Mravac. Berberović, Nadarević i Pandža posao su odradili bez većih zamjerki. Dokaz tome je podatak da se domaći napadači nisu naigrali. Debitant Supić svojim intervencijama ulijevao je povjerenje ostatku ekipe.

Demonstracija snage, energije i agresivnosti

Vezni red - demonstracija snage, energije i agresivnosti. Obavili su i najveći dio posla, dobri i defanzivno i ofanzivno. Istovremeno pomagali odbranu (neutralisali atake suparnika) i transformisali se u napadačku formaciju.

Misimović (pored gola i dvije asistencije) je pokazao da je igrač sjajnog pregleda igre i tačnih dodavanja. Dominirao je travnjakom, nametao je ritam igre. Jahić kao zamjena za Rahimića bio je odličan. Ne samo da je čitao protivničke napade, nego je i poentirao. Muratović je također rutinski izvršavao svoje zadatke. Još jedan od igrača koji je ostavio jak dojam je Ibričić. Zahvalan nogometaš, iznimnih trkačkih sposobnosti. Veliki radnik na terenu.

Da je genijalan napadač Džeko je potvrdio i ovaj put. Jedan gol i jedna asistencija. Potez utakmice bio je u sedmoj minuti, majstorski je loptu poslao u belgijsku mrežu. Kada je vrhunski (kao protiv Belgije) onda svaka odbrana mora biti u strahu.

Muslimović se mnogo trudio, ali pamtimo ga i u boljim izdanjima. Njegova zamjena Bajramović se na spektakularan način vratio u državnu selekciju. Vješto je izigrao domaćeg golmana. Među najvećim dobitnicima ove priče upravo je ratoborni veznjak Eintrachta iz Frankfurta.

Napadački stil igre

Šef struke silno je motivirao naše reprezentativce. Ovo je najzrelija utakmica za vrijeme njegovog mandata. Ekipu je krasila atmosfera i pobjednički duh. BiH je nadigravši domaćina osnažila procjenu da je bolja od Belgije. Kad je u pitanju samopouzdanje, to će u nastavku biti itekako bitan faktor. Naša selekcija će, dakle, biti "unutra" do kraja kvalifikacija, što je u ovom trenutku najvažnije. Iako su Belgijanci najavili da će napasti iz svih raspoloživih oružja i gotovo bili sigurni u tri boda, doživjeli su pravu katastrofu. Vjerovatno nisu ni slutili da mogu biti ovako prizemljeni.

BiH je veličanstvenom partijom poslala jasnu poruku. Cijela nacija nakon dojmljive pobjede odiše zadovoljstvom. Nije pretjerivanje, niti padanje u euforiju nakon jedne pobjede. Naši reprezentativci su se zaista predstavili u vrhunskom izdanju. Igrali su brzo, jednostavno, čvrsti su u duelu, stiče se dojam da imaju vjeru u svoje sposobnosti. Navijačima se posebno svidio napadački stil igre. U svakom slučaju ima materijala za takav pristup. Sa vrhunskom klasom koju imamo drugačije se i ne može. Sa istim suparnikom igramo za dva dana u Zenici. Možemo ponovo pobjediti, apsolutno. Na toj utakmici vidjet ćemo jesmo li spremni za velika djela.