Nogomet
0

Široki Brijeg u mislima igrača Radnika, Čelik sljedeće iskušenje

Klix.ba
Dok igrači, rukovodstvo i navijači Radnika i dalje slave plasman u finale Kupa BiH, novi izazovi u prvenstvu slijede. Već u subotu je na programu nastavak Premijer lige u kome će Radnik ići u goste Čeliku na Bilino Polje.

Jedan od najboljih defanzivaca BiH i u odsusutvu Stanka Ostojića iz prvih jedanaest, kapiten Radnika Samir Memišević, presretan je nakon postignutog uspjeha i sa nestrpljenjem očekuje finalne okršaje.

"Utakmica u Širokom Brijegu je bila veoma teška, borbena gdje smo izgarali do posljednjeg atoma snage. Mnogo smo sretni zbog ovog velikog uspjeha i mislim da smo zasluženo prošli u finale. U finalu ćemo se boriti do kraja. Mi priželjkujemo plasman u Evropu i to nam je veliki san. Sloboda nas je ove sezone dva puta pobijedila rezultatom 1:0, ali nisu te utakmice bile nikakva demonstracija sile. U finalu se očekuju tvrde utakmice, Sloboda je na papiru favorit, ali ne mora značiti da će to opravdati na terenu. U finalne utakmice ćemo ući rasterećeno, jer smo već napravili istorijski uspjeh", izjavio je Memišević.

Već u subotu je na redu meč sa Čelikom, a Memišević je rekao da su igrači Radnika spremni za ovaj okršaj.

"Iako smo imali tešku utakmicu u srijedu, smatram da ćemo spremni dočekati meč u Zenici. Od kad sam ja u Radniku, sve utakmice sa Čelikom su bile interesantne i sa puno golova, a protiv Zeničana smo prošle godine obezbijedili opstanak. Obje ekipe su obezbijedile opstanak u prvenstvu, pa očekujem otvorenu i interesantnu utakmicu koja će zadovoljiti gledaoce na stadionu, ali i one koji će meč pratiti na malim ekranima", dodao je nogometaš Radnika.

Rasterećeni u Zenicu

Nenad Srećković je sa reputacijom "Zvezdinog djeteta" zimus stigao u Radnik, a činjenica da je prošao omladinsku škole Crvene zvezde, kao i imena klubova u kojima je nastupao u dosadašnjoj karijeri. pred njega su nametnula velika očekivanja u Bijeljini. U dosadašnjem toku takmičenja, Srećković je opravdao epitet pojačanja, a u dvomeču sa Širokim Brijegom je bio jedan od najopasnijih igrača Radnika, naročito u prvoj utakmici odigranoj u Bijeljini.

"Mi smo u Bijeljini na našem terenu propustili šansu da ostvarimo ubjedljiviji rezultat. Ipak, puno je značila pobjeda od 1:0. Široki je u revanšu pravio ogroman pritisak i zasluženo vodio, međutim, u poluvremenu smo se stabilizovali i u drugom dijelu meča izašli na teren u drugom izdanju. I pored gola koji smo primili, mi smo bili bolja ekipa, kasnije smo postigli gol iz penala i na kraju zasluženo prošli u finale. Za mene lično je ovo veliki uspjeh u prvoj sezoni u Radniku, iskreno se nadam da na ovome nećemo stati što ćemo dokazati u finalu protiv Slobode. Biće to otvoren dvomeč koji će, nadam se, privući i mnogo gledalaca na naš stadion. Ako bismo mi osvojili Kup BiH, to bi bila vanserijska senzacija", tvrdi Srećković.

Prije finala Kupa, Radnik ima obaveze u Premijer ligi. U subotu se putuje u Zenicu.

"Čelik se nalazi odmah ispod nas na prvenstvenoj tabeli, pa i oni kao i mi, rasterećeni ulaze u ovaj meč. Biće to prilika da obje ekipe pruže dobru partiju. Mi imamo obavezu prema sebi i navijačima da nastavimo pružati partije na nivou dosadašnjih, a nadam se da će to biti dovoljno da se sa pozitivnim rezultatom vratimo na Gradski stadion.", dodao je Srećković.

Marko Obradović nije krio zadovoljstvo nakon prolaska u finale Kupa BiH. Obradović je bio ključni igrač u 67. minutu kada je nad njim načinjen prekršaj nakon kojeg je sudija iz Istočnog Sarajeva, Vladimir Bjelica dosudio kazneni, koji je realizovao Andan Šećerović.

"Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Kada se pogledaju obje utakmice, mi smo deklasirali Široki, a tu posebno mislim na utakmicu u Bijeljini, gdje je trebalo biti 3:0 za nas. Penal je bio čist kao suza. Bio sam na liniji šesnaesterca, okrenuo se prema golu i imao je otvoren put, a tu me je fudbaler Širokog Brijega oborio na zemlju i to je čist penal. Suđenje je bilo maksimalno korektno i zasluženo smo u finalu", kazao je Obradović.

U Zenici protiv Čelika imperativa nema.

"Mi od početka proljetnog dijela prvenstva igramo u ritmu srijeda-subota i do sada smo pauzu od 10 dana imali samo za vrijeme reprezentativne pauze. Ovo, ipak, ne utiče na nas jer smo jako dobro fizički spremni. U Zenicu putujemo bez imperativa, ali sa željom da nastavimo niz dobrih partija. U prethodnom periodu smo bolje partije pružali u kup takmičenjima, pa smatram da je vrijeme da se i u prvenstvu vratimo na jesenji kolosijek", završio je Obradović, koji je u dosadašnjem toku prvenstva postigao 8 pogodaka.

Predsjednik Radnika Mladen Krstajić prezadovoljan prolaskom u finale Kupa BiH

Prije samo godinu dana Radnik je vodio borbu za opstanak, a danas se bori za trofeje. Klub se pod vođstvom Mladena Krstajića i njegovog tima plasirao u finale Kupa BiH. Nakon Mladosti iz Velike Obarske, Rudara iz Kaknja, te Radničkog iz Lukavca, pao je i jedan od trofejnijih bosanskohercegovačkih klubova, Široki Brijeg.

"Vjerovali smo u ovaj uspijeh pogotovo nakon prve utakmice u kojoj smo bili superiorni u odnosu na Široki Brijeg. Put nam nije bio lagan, jer je Široki Brijeg svoju šansu za izlaz na evropsku scenu upravo tražio preko nas, jer oni prošle godine nisu igrali u Evropi nakon punih 12 sezona. Eliminisali smo klub koji je daleko ispred nas po budžetu, ekipu koja je 12 godina uzastopno učestvovala u takmičenjima pod okriljem UEFA-e, pa je i naš uspjeh time mnogo veći. Finale će biti neizvjesno, Sloboda je iskusna ekipa, ali ne i nepobjediva. Sve čestitke mojim igračima koji su svoj poslednji atom snage utrošili za ovaj veliki uspijeh", poručio je Krstajić.

Utakmica Čelik - Radnik je na programu u subotu u 17:00 uz prenos na televiziji Arenasport.