Nogomet
22

Široki Brijeg nakon deset godina ostao bez Evrope, Mladost i Zvijezda ispali

Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Široki Brijeg - Zrinjski (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Izuzev utakmica u Zenici i Sarajevu na Koševu, širom BiH odigran je niz zanimljivih mečeva koji su dali odgovor na pitanje ko je četvrti predstavnik BiH u evropskim takmičenjima u narednoj sezoni, kao i na pitanje ko napušta društvo najboljih.

Fudbaleri Širokog Brijega u posljednjoj utakmici sezone nisu uspjeli poraziti Zrinjski na domaćem terenu, te su tako nakon punih deset godina ostali bez nastupa na evropskoj sceni u narednoj sezoni. Društvo najboljih napuštaju Mladost Velika Obarska i Zvijezda koji su u međusobnom duelu u Ugljeviku remizirali rezultatom 1:1.

Široki Brijeg – Zrinjski 1:1

Nakon prvog poluvremena koje je proteklo u blagoj dominaciji domaćina, Široki Brijeg poveo je u trećoj minuti drugog poluvremena. Dino Kresinger je pokušao šutirati, lopta je putovala do druge stative gdje se našao neometani Goran Zakarić koji je pogodio za 1:0. Veliku priliku za goste u 55. minuti propustio je Stevo Nikoić čiji je udarac glavom otišao pored desne stative. Deset minuta kasnije arbitar Edin Jakupović prestrogo je nakon duela Markovića i Nikolića dosudio jedanaesterac za Zrinjski što je izazvalo burnu reakciju klupe Širokog Brijega, prije svega trenera Blaža Sliškovića. Odgovornost je preuzeo Ivan Crnov i na svojoj posljednjoj utakmici u dresu Zrinjskog postigao pogodak za 1:1. Četrnaest minuta prije kraja nadomak golu bio je Zoran Plazonić čiji je udarac otišao zamalo iznad prečke gola Zrinjskog.

Mladost - Zvijezda 1:1

Rezultatski imperativ sputao je davljenike, pa su tokom prvog poluvremena izostali golovi. U 53. minuti arbitar Darko Obradović dosudio je jedanaesterac nakon starta nad Urošom Stojanovom u kaznenom prostoru Mladosti. Odgovornost je preuzeo upravo Stojanov pogodivši za 0:1. Samo četiri minute kasnije Mladost uspijeva izjednačiti pogotkom Trifkovića. Veliku priliku da povedu domaći igrači propustili su u 61. minuti kada je goman Zvijezde Selmir Brkić odbranio jedanaesterac koji je izveo Komarčević.

Travnik – Vitez 2:0

Gosti iz Viteza su bolje otvorili meč i već tokom prvih deset minuta utakmice u dva navrata prijetili preko Jurića. Rezultatski rasterećeni Travnik koji je igrao za prestiž poveo je u finišu prvog poluvremena pogotkom Semira Musića iz slobodnog udarca. U nastavku susreta motivisani gostujući igrači ipak nisu uspjeli izjednačiti rezultat. U samom finišu meča rezervista Irfan Jašarević postigao je drugi pogodak za konačnih 2:0. Vitez je samo zahvaljujući remiju Mladosti i Zvijezde opstao u društvu najboljih.

Drina – Slavija 0:0

Domaći je tim tokom prvog poluvremena bio dosta bolji i konkretniji protivnik, ali terenska inicijativa nije krunisana pogotkom. I u nastavku je Drina pokazala mnogo više od gostiju koji su se orijentisali samo na odbranu svog gola. Slavija je uspjela izdržati i u Lukavicu odnijeti spasonosni bod.

Velež – Borac 1:0

Utakmicu bez prevelikog rezultatskog značaja odlično su otvorili domaći igrači koji su ranim golom Darka Maletića poveli 1:0. Meč igran tek za prestiž u nastavku je protekao u dominaciji Rođenih koji su bili dosta bolji protivnik, ali koji terensku inicijativu nisu krunisali sa drugim golom. Dželaludin Muharemović tako je ostvario prvi trijumf na klupi Veleža.

Olimpic – Radnik 2:3

Na Otoci nije viđen kvalitetan fudbal s obzirom da i jedni i drugi ispunili ranije svoje ciljeve, Olimpic plasman u Evropu, a Radnik opstanak u Premijer ligi. Gosti su iskoristili opuštenost domaćina koji očito još uvijek slave trofej Kupa BiH. Tim iz Bijeljine je slavio rezultatom 3:2. Strijelci u trijumfu Radnika bili su Maksimović u prvoj, Memišević u drugoj i Mašić u 77. minuti. Poraz Vukova do kraja su ublažili Sulejman Smajić i Ivan Jakovljević koji je postigao autogol.

Rezultati:

Široki Brijeg – Zrinjski 1:1 Mladost – Zvijezda 1:1 Travnik – Vitez 1:0 Drina – Slavija 0:0 Velež – Borac 1:0 Olimpic - Radnik 2:3

Tabela:

Tabela:

  1. Sarajevo 66
  2. Željezničar 63
  3. Zrinjski 59
  4. Široki Brijeg 56
  5. Borac 49
  6. Olimpic 46
  7. Čelik 41
  8. Sloboda 40
  9. Velež 38
  10. Travnik 31
  11. Radnik 31
  12. Slavija 28
  13. Drina 27
  14. NK Vitez 26
  15. Mladost 26
  16. Zvijezda 25