Nogomet
0

Sir Alex Ferguson: Leicester može osvojiti titulu

Anadolija
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Alex Ferguson (Foto: EPA)
Sir Alex Ferguson, bivši menadžer Manchester Uniteda smatra da Leicester City, senzacionalni lider Premier lige, može na kraju ove sezone osvojiti titulu šampiona Engleske. Naravno, za to će im prema Fergusonovim riječima biti potrebno da zadrže sadašnji nivo svoje forme.

Za 27 godina, koliko je proveo na klupi Manchester Uniteda, Ferguson je osvojio sve što se moglo osvojiti i veoma dobro zna kako se stiže do trofeja. Prethodno je isto tako sa velikim uspjehom vodio škotski Aberdeen do niza pehara. Dakle, kada je riječ o osvajanju trofeja vjerovatno Ostrvu ne postoji kompetentnija ličnost od Fergusona.

"Leicester se prije svega mora mudro pojačati u januaru. Dosta će zavisiti od toga šta će Cludio Ranieri reći vlasnicima kluba. Da sam na njegovom mjestu tražio bih ulaganja u januaru, jer ovo je velika prilika. Načinom na koji igraju u ovom trenutku oni bi mogli osvojiti Premier ligu i vjerujem da imaju svoj cilj", kazao je Ferguson za britanske medije.

Prema njegovom mišljenju vlasnici se trebaju baviti isključivo time da obezbijede novac ukoliko menadžer to zatraži od njih. Odluka o tome hoće li dovoditi pojačanje trebala bi biti na Ranieriju.

"Mislim da imaju novac. Da li vjeruju svom menadžeru? Za probleme će uvijek odgovarati trener, jer on bira tim. Dovođenjem novih igrača svaki trener može sebe uvesti u problem. U ovom trenutku Ranijeri može zadržati isti tim, jer ima limitirane igrače i radi jako dobar posao. Međutim, ako želi osvojiti titulu, mislim da bi trebao nadograditi tim. U tom slučaju mislim da postoji velika šansa da Leicester osvoji ligu. Dakle, pred malim klubom kakav je Leicester City je istorijski izazov. Postavlja se pitanje koliko daleko mogu sa ovim timom, odnosno mogu li trajati cijelu sezonu", kazao je Ferguson.

Leicester City nakon 15 odigranih kola ima 32 boda i drži prvo mjesto na tabeli Premier lige. Prate ga Arsenal sa 30, te Manchester City i Manchester United sa po 29 bodova.