Zbog prijetnji suspenzijom
0

Sion podnio kaznenu prijavu protiv FIFA-e

Totalsport
Švicarski prvoligaš Sion saopćio je kako je podnio kaznenu prijavu protiv članova Izvršnog odbora Svjetske nogometne federacije (FIFA), zbog prijetnje Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom na klupskoj i reprezentativnoj razini ukoliko do 13. januara ne riješi slučaj njihovog kluba.

FIFA je 17. decembra upozorila Švicarski nogometni savez da provede suspenziju šestorice igrača koje je Sion potpisao tokom embarga. Švicarski nogometni savez dobio je rok do 13. januara da riješi taj slučaj. U protivnom će, najavili su u FIFA-i, biti suspendiran do daljnjega!

To bi značilo da Basel ne bi imao pravo nastupa u osmini finala Lige prvaka protiv Bayerna, a termin prve utakmice je 22. februara.

U Sionu smatraju da je FIFA-ina prijetnja ''neprihvatljiva ucjena i kršenje osnovnih pravnih propisa''.

Podsjećamo, Sion je u posljednjem pretkolu Europa lige protiv Celtica igrao s petoricom od šestorice igrača koje je doveo minulog ljeta, premda to nije smio učiniti. Branila mu je to suspenzija još iz 2008. godine, kada se ogriješio o statute FIFA-e, dovevši golmana Essama El-Hadaryja premda je Egipćanin imao važeći ugovor s drugim klubom. FIFA je tada Sionu zabranila transfere, no klub je prošlog ljeta doveo čak šestoricu novih igrača koji su dobili pravo nastupa u nacionalnom prvenstvu nakon što su to sami zatražili putem Kantonalnog suda Vauda.

UEFA-ina Disciplinska komisija isključila je švicarski klub iz svog natjecanja (Europa liga).

Kako je švicarski klub izbacio škotski Celtic i plasirao se u fazu natjecanja po skupinama, u kojoj nije mogao i nastupati odlukom Disciplinske komisije UEFA-e, odlučni je predsjednik Christian Constantin započeo pravnu borbu s UEFA-om izvan uobičajene procedure, tj. građanskim sudskim putovima.

Nakon što je Kantonalni sud u Vaudu, pod čijom teritorijalnom ingerencijom djeluje UEFA, presudio u korist Siona i naredio UEFA-i da ga vrati u natjecanje, slučaj se zakomplicirao do prijetnje totalnog kaosa. Kasnija presuda Međunarodnog sportskog suda (CAS) dala je za pravo UEFA-i.

U FIFA-i smatraju da je Sion prekršio nogometna pravila, pokrenuvši niz akcija na građanskim sudovima protiv UEFA-e.

''Sion je djelovao na pravno uvredljiv način'', priopćili su u FIFA-i 17. decembra, kada su zaprijetili Švicarskom nogometnom savezu suspenzijom.

U pitanju je velika administrativna zavrzlama i sapunica kojoj se, očito, ne nazire kraj.